Застрашено е ползването на еврофондовете в следващия програмен период след 2020-а година, ако в страните-членки на Европейския съюз не се постигнат базови стандарти за правосъдие. Това заяви пред БНР Велислав Величков от Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".

Припомняме от "Правосъдие за всеки" и Центъра за оценка на въздействието на законодателството изпратиха до офиса на еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова позиция по проблема върховенство на закона. В доклада, изпратен до еврокомисаря, има и анализ за състоянието на правосъдието и борбата с корупцията в България.

За стряскаща корупция по върховете на властта пише наше НПО до еврокомисарите

За стряскаща корупция по върховете на властта пише наше НПО до еврокомисарите

От "Правосъдие за всеки" дадоха свой отчет на съдебната реформа на Вера Йоурова

Според Величков, за да работи успешно Европейската прокуратура, е необходимо националните прокуратури на страните-членки, които ратифицират нейното въвеждане на своя територия да работят в съответствие с европейските стандарти за правосъдие.

Националните прокуратури извършват разследвания, например за кражбите на пари от еврофондовете и злоупотребите с обществени поръчки с тези пари. По думите му, ако прокуратурата на държава-членка не работи качествено, това ще се заложи провала на единната европейска прокуратура.

Проверяват собствениците на скъпи имоти и луксозни коли

Проверяват собствениците на скъпи имоти и луксозни коли

Проверката е разпоредена от Сотир Цацаров, НАП и МВР съдействат

Относно акцията за проверка на луксозни имоти и коли, Велислав Величков припомни, че през 1997-а година имаше акция за скъпите коли в България с името "Комар".
"Тогава полицаи сваляха мутри от колите по българските кръстовища, отнемаха колите, закарваха ги на паркинги и започваха някакви разследвания. Тях трябваше да ги проведе прокуратурата. Спомняте ли си, че нямаше нито един осъден от тази акция и всички коли в последствие бяха или репатрирани, или върнати. Акция, по времето на Богомил Бонев, която произведе нулев резултат", каза Величков.

Той е категоричен, че 20 години по-късно ще умножим нулевия резултат по нула. Защото разследването на скъпите коли, тоест на евентуален продукт на забогатяването чрез престъпни пари, не може да разкрие престъпленията и да накаже хората, които са извършили тези престъпления, убеден е Величков.

Защо българската прокуратура, при наличието на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, досега не си е свършила работата и не е проверила състоянието на някои родни политици, бизнесмени и олигарси, което е милиардно състояние, неизвестно как натрупано чрез техните доходи, при наличие на жалби в прокуратурата.

Защо разследваме скъпите коли, а не разследваме многомилионните имоти на някои хора, които уж би трябвало да се издържат например с депутатска заплата, запита реторично Велислав Величков.