Правосъдният министър Янаки Стоилов ще поиска проверка за това дали в Софийския градски съд делата се разпределят на случаен принцип. Това обяви самият той в Пловдив, съобщава bTV.

Разпореждането идва, след като една и съща съдийка - Мария Вранеску, спря вписвания на няколко нови ръководства на държавни дружества - "Автомагистрали", Александровска болница, както и Българската банка за развитие.

От СГС пък обясниха, че различните случаи са били гледани от един и същи магистрат заради ограничения брой дежурни по тези производства в съда.

Съдиите възмутени от "недопустими" изказвания на двама министри
Обновена

Съдиите възмутени от "недопустими" изказвания на двама министри

Те упрекнаха Кирил Петков и Виолета Комитова за критиките им към съдия Мария Вранеску

По-рано днес от Съюза на съдиите в България разкритикуваха изказвания на икономическия министър Кирил Петков и регионалния министър Виолета Комитова, в които двамата критично коментират решенията на съдия Вранеску.

В позицията си те подчертават, че ако министрите имат съмнения за нарушения на принципа на случайно разпределение на делата и безпристрастността на съда, е трябвало да поискат проверка от Инспектората при Висшия съдебен съвет или от самия ВСС, а не да отправят директно обвинения, без да разполагат с необходимата информация.

Припомняме, преди дни във връзка със спирането от страна на съда на назначаването на новия надзор на ББР икономическият министър обвини съдия Вранеску, че е взела решение, несъответстващо на закона.

Регионалният министър пък се изказа остро по повод решението на съдия Вранеску за отказ на вписването на новото ръководство на "Автомагистрали".

Съдът спря назначаването на новия надзор на ББР, Кирил Петков с обвинения към съдията

Съдът спря назначаването на новия надзор на ББР, Кирил Петков с обвинения към съдията

Петков всеки ден ще подава заявление...