Петорната експертиза по случая с мъртвото бебе от Горна Оряховица не може с категоричност да определи дали то е било живородено, съобщиха от прокуратурата във Велико Търново, цитирани от bTV.

Обвинителите са получили оригинала на заключението от експертизата и в точка 4 от него пише, че поради проведените реанимационни мероприятия, включващи аспирация и обдишване с амбу, е невъзможно с категоричност при морфологичното изследване да се определи дали плодът е извършвал дихателни движения, т.е дали е живороден".

Предстои анализиране на експертизата заедно с другите доказателства по делото, събрани до момента, посочват от прокуратурата. Припомняме, че прочетените от вътрешния министър Цветан Цветанов разговори на директора на болницата в Горна Оряховица ясно показваха, че става въпрос за живо бебе.

Освен това, ДНК анализът на плода доказа, че детето е било на 25 седмици, а не на 22, какво беше първоначално тиражирано. Освен това, имаше разминаване в информацията за теглото на бебето, родено от 17-годишна ученичка.

Първоначалната информация, тиражирана в медиите след излизане на експертизата, беше, че бебето е било родено мъртво и в случая не може да се говори за лекарска грешка.

След смъртта на бебето лекари от болницата в Горна Оряховица и нейният директор д-р Миролюб Кожухаров бяха арестувани, а в последствие - пуснати на свобода. Заради обвиненията за полицейски произвол срещу медиците, записи от телефонните разговори на Кожухаров (събирани по друго разследване) бяха разсекретени от прокуратурата и прочетени от силовия министър в пленарна зала.

Вчера депутати от опозицията призоваха Цветанов да прочете пред тях експертизата по случая и да се извини на лекарското съсловие. По-късно днес се очаква той да говори пред депутатите.

В днешното съобщение на търновската прокуратура се отбелязва, че досега по случая не са привлечени лица в качеството им на обвиняеми.

Междувременно стана ясно, че и от Българския лекарски съюз са настояли Цветан Цветанов да се извини на горнооряховските лекари. "Тези хора за нас са невинни и ние го заявихме много по-рано. Ще ги подкрепим със всички възможни сили и средства, които има организацията", заяви председателят на БЛС Цветан Райчинов в ефира на БНР.

Това са наши членове и бихме направили същото за който и да е, допълни той.