Ин витро матурация е нов метод за лечение на безплодието, при който в ранната фаза на менструалния цикъл на жената се пунктират фоликули с малки размери, изваждат се незрели яйцеклетки, които се отглеждат в лабораторни условия до тяхното узряване. След това те се оплождат, а получените ембриони се връщат в матката на жената. Метода може да се използва за лечение на всички форми на безплодието.

Това стана ясно по време на пресконференция днес, посветена на първото в България оплождане по метода, предаде Zdrave.net.

Специалистите д-р Десислава Тачева, ръководител на биологичният отдел в Медицински център за репродуктивна медицина и оплождане ин витро „София" и д-р Явор Владимиров, директор на медицинският център коментираха, че методът е особено подходяща е за жени с висок риск от овариален хиперстимулационен синдром.

Той е препоръчван и за пациентки с поликистозни яйчници, жени с някои злокачествени заболявания, при които химиотерапията трябва да започне без отлагане, пациентки с някои форми на карцином на гърдата, при които е противопоказно да бъдат използвани хормонални препарати за стимулация.

Предимство на този метод е липсата на хормонална стимулация, важно да се отбележи, е че периодът на лечение е по-кратък в сравнение със стандартната ин витро процедура, значително се редуцират посещенията в клиниката, процедурата се понася по-леко от пациентите и не на последно място се намаляват финансовите разходи по лечението.

Освен това от етична гледна точка, при случаите с мъжки фактор на безплодие, лечението чрез ин витро матурация е „по-справедливо" спрямо жената. Изключително важен е факта, че редица публикувани данни сочат, че не се увеличава процента на вродените малформации при децата, родени след ин витро матурация, в сравнение с децата родени чрез други процедури на асистираните репродуктивни технологии.

Лекарите коментираха, че в света по този метод са родени около 300 бебета, като първото бебе в Англия е родено в края на октомври 2007 година. Само три месеца след това, на 20 февруари се появи и първото българско бебе, заченато по този метод в Медицински център по репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София".