Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

С постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна "търговия с влияние". В съобщението на прокуратурата не се посочва името на президентския секретар Пламен Узунов, но това е разследването, което се води срещу него от лятото на миналата година. Вчера от президенството отрекоха Узунов да е подписвал въпросния договор по времето, когато бе вътрешен министър в служебното правителство и направиха поправка в датите.

Припомняме, на 19 юни 2020 г. стана ясно, че президентският съветник Пламен Узунов е разследван покрай обвиненията спрямо бизнесмена Пламен Бобоков, с когото той си е разменял съобщения. Според Узунов обвиненията към него са безпочвени.

На 9 юли, малко след като прокурори и тежко въоръжени полицаи нахлуха в сградата на президентската администрация, стана ясно, че е задържан край Пловдив и президентският секретар Пламен Узунов.

Прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ

Прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ

От държавното обвинение не уточниха дали става дума за Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Данните, получени от ОЛАФ, касаят разследване на потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи - предимно автомобили за гранична полиция. Според тях българското МВР е нарушило условията, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени

Към прокуратурата е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства.

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

ОЛАФ: МВР на България злоупотребило с €6 млн.

Силовото ни ведомство е е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия

От прокуратурата днес посочват, че по същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за "търговия с влияние".

По досъдебното производство активно се извършват действия по разследване, за да се осигури обективно разследване, а и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите (чл.127, ал.2 от НПК).

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура.

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

От президентството опровергават ОЛАФ за датата на договора за злоупотреба с €6 млн. от МВР

Договорът бил на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г