Ситуацията в болница "Пирогов" е спокойна. Установиха се щетите. Това каза на извънреден брифинг пред сградата на болницата и.д. директорът проф. Николай Габровски.

Той изрази специални благодарности на Столична община, чийто специалисти са помогнали за справяне с последиците от инцидента.

Двама загинали след взрив и пожар в "Пирогов"

Двама загинали след взрив и пожар в "Пирогов"

От взрива има и срутена стена в отделението

Припомняме, при инцидента загинаха двама души, а 32-ма бяха евакуирани. До момента няма яснота какво причини взрива на кислородната система.

Припомняме, около 3.45 часа рано сутринта на 27 ноември в стая във Второ вътрешно отделение в "Пирогов" взрив на кислородна бутилка причини пожар. При инцидента загинаха двама пациенти на 55 и 68 години, а в опасност е бил живота на други 80.

Заради създалата се ситуация болницата откри гореща линия за близки на пациенти от отделението, на която те могат да получат информация за състоянието им.

По време на заседанието на министерския съвет премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че няма да се окаже, че в стаята се е пушело. По-късно стана ясно и че Столичната община е изпратила екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция", както и екипи на главния архитект, които участват в обследването на сградата.

От ДАМТН заявиха, че те не контролират кислородната система.

По думите на проф. Габровски започват действия по укрепване на една от стените, пострадала от взрива. Имаме ясни срокове, тя е изолирана от останалата част на отделението и се стремим да възстановим нормалния ритъм на работа. В отделението има пациенти, каза д-р Габровски. 

Започнаха огледите след пожара в "Пирогов"

Започнаха огледите след пожара в "Пирогов"

Пациентите от отделението са евакуирани

Относно причините за инцидента той бе категоричен, че преди края на разследването не може да коментира. "Всички данни за състоянието на кислородоподаващата система е, че тя е била поддържана и изправна. Сключени са всички договори, с всички сертифицирани фирми. Системата на практика се проверява всеки ден. Тя е толкова естествена част от болничната атмосфера и обстановка. Не е имало разпространение на огъня извън стаята, където е станал инцидента", заяви д-р Габровски.

По думите му във връзка с взрива само вчера са имали проблеми с тока, с водата, но всичко вече е изолиран и възстановено. Шоковата зала е отворена вече, допълни д-р Габровски.

Има информация за запалена цигара, тя е включена в медицинската документация, не искам да звучи като обвинение. Не можем нито да санкционираме, нито да сме настоятелни в своите искания. Имало е взрив, има хора, които са били в близост, каза д-р Габровски.

Цигара, искра, късо съединение - причини за взрива в "Пирогов"?

Цигара, искра, късо съединение - причини за взрива в "Пирогов"?

И.д. шефът Николай Габровски изключва техническа причина за пожара

Още вчера - часове след инцидента главния прокурор Сотир Цацаров разпореди следователи от Националното следствие да водят разследването тук. Две са версиите, по които се работи. 

Едната, която е много тиражирана - запалена цигара във VIP стаята, от която е тръгнал и пожарът. Другата версия е неизправност в кислородната система.

От лечебното заведение са категорични, че системата за доставяне на кислород в клиниката е проверявана ежедневно и е била изрядна. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор също потвърди, че инцидентът не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород