Необходимо е производството на функционални храни у нас да се регламентира чрез създаването на законова уредба.
Това заяви проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика, цитиран от health.bg.
„Функционални храни са тези, при които е добавено нещо полезно или е отстранено нещо вредно. Производителите нямат друг избор освен да заложат на производството на такива храни, ако искат да бъдат в крак с тенденциите в Европа и света. Необходимо обаче да се създаде съответната нормативна уредба." - коментира проф. Попов.
През последните година политиката на развитите страни е да се намалят количествата на солта, захарта и мазнините в промишлено произвежданите храни.
Законова уредба за функционалните храни е приета в САЩ, Канада, Япония и други страни.
„В Европейския съюз нещата не са докрай изяснени, но тенденцията е към поощряване на производството на функционални храни. Това е и едно от основните направления в съвременната наука за храненето."
Минувач
на 30.12.2008 в 16:48:48 #1Здравословните храни ще са по джоба на не повече от 10% от населението. Тези,които ги използват също не доживяват до 100 г.