От Върховната административна прокуратура (ВАП) сезираха служебния министър на културата Велислав Минеков и кмета на София Йорданка Фандъкова да проверят адаптацията и реставрацията на минерална баня "Овча купел" в научен център, съобщиха от държавното обвинение.

Минеков и Фандъкова трябва да проверят обществената поръчка за "Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня "Овча купел" като рекреативен център с активно използване на минералната вода".

Обявиха обществена поръчка за реставрация на банята в "Овча купел"

Обявиха обществена поръчка за реставрация на банята в "Овча купел"

Тя ще бъде възстановена в оригиналния си вид

Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на баня "Овча Купел" като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство (ЗКН).

В медийните публикации са описани съмнения за нарушения при подготовката на обществената поръчка за трансформирането на баня "Овча купел" в научен център за върхови постижения.

По време на проверката от Министерство на културата трябва да разберат допуснато ли е нарушение на Закона за културното наследство (ЗКН) и при издадените актове, касаещи предназначението, статута и режима на опазване на сградата на баня "Овча Купел" като културно наследство. 

АКФ иска прекратяване на обществената поръчка за адаптация на баня "Овча купел"

АКФ иска прекратяване на обществената поръчка за адаптация на баня "Овча купел"

Поради нарушения

От ВАП изискват от Столична община (СО) да отговори какви дейности са изпълнени за обществената поръчка. Следва да се докладват и действията, предприети от СО за законосъобразното провеждане на обществената поръчка от Регионалния исторически музей в София, целящи опазване режима на сградата като културен паметник в съответствие с изискванията на ЗКН.

Резултатите от предприетите действия, както и направените констатации следва да се изпратят до ВАП в кратък срок, пишат от държавното обвинение, но не уточняват до кога.

Бавенето с реставрацията на банята в "Овча купел" коствало поста на Тодор Чобанов

Бавенето с реставрацията на банята в "Овча купел" коствало поста на Тодор Чобанов

Фандъкова иска да се работи по-активно и динамично