Нямало нито един случай, при който кортеж нарушава правилата за движение по пътищата. Това показва първата проверка, назначена от Върховната административна прокуратура.

Повторна проверка правят от Върховната административна прокуратура за условията и начина, по който се осъществява държавната и частната охранителна дейност. При първата основните нарушения са установени в София. Полицаите, извършили проверката, са събрали данни за две престъпления след като са се самосезирали на 26 февруари т.г. по медийни публикации, съобщиха от ВАП.

Едното престъпление е по чл. 129 от Наказателния кодекс и е в отговорността на МВР Кърджали. То е за средна телесна повреда. Според Наказателния кодекс то се наказва с лишаване от свобода до шест години. Другото престъпление е от Търговище. То е по чл. 324 от НК в Търговище за упражняване професия или занаят, без съответна правоспособност.

Премиерът забранил кортежите на НСО в пиковите часове

Премиерът забранил кортежите на НСО в пиковите часове

За да няма тапи

По време на проверката са установени 4 лица, извършващи охранителна дейност без лиценз. Трите са в София, едно в Добрич.

Припомняме, повод за самосезирането бяха публикации за извършване на престъпления и административни нарушения, както и явното незачитане правата на гражданите от лица, извършващи охранителна дейност.

От ВАП възложиха на полицията да проверят, включително и по преценка провеждане на специализирани полицейски операции за спазване разпоредбите на Закона за частна охранителна дейност (ЗЧОД), Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) и Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Акция „Кортеж” на МВР имала възпиращ ефект

Акция „Кортеж” на МВР имала възпиращ ефект

Кортежите били наследство от силовите групировки, основани от ДС

За 3 месеца от полицията са отчели, че са направени 7368 проверки. При тях са установени 181 административни нарушения, събрани са данни за две престъпления, установени са 4 лица, които извършват охранителна дейност без лиценз.

От прокуратурата уверяват, че няма отнети лицензи, както и няма започнали процедури по отнемането на лицензи.

Остават в ареста гардовете, били до смърт мъж във варненския мол

Остават в ареста гардовете, били до смърт мъж във варненския мол

Не обжалваха наложената мярка "задържане под стража"

Въпреки отчетеното, от ВАП твърдят, че основните цели не са постигнати. От изпратените резултати става видно, че има райони в страната, в които не е констатирани нито едно административно нарушение.
Това са ОДМВР - Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Перник, Пазарджик, София област, Стара Загора, Силистра, Смолян, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Масов бой между посетители и гардове на дискотека в Слънчев бряг

Масов бой между посетители и гардове на дискотека в Слънчев бряг

Иззети са записи от видеокамерите

Основната част от констатираните административни нарушения са били на територията на София - 153 броя.

Значителна част от административните нарушения - 117 бр. са свързани със сключване на трудови договори с лица, които не са предоставили всички изискуеми от закона документи, удостоверяващи правото им да работят като охранители. Това са 63 бр. и 54 случая на несъхраняване на документи от страна на охранителните фирми.

Гардовете от Околовръстното не били хулигани, пледира защитата

Гардовете от Околовръстното не били хулигани, пледира защитата

Съдът ги остави в ареста

Не е бил констатиран нито един случай на извършване на охранителна дейност без лиценз, както и не е бил констатиран нито един случай на движение на кортежи от охрана в нарушение на правилата за движение по пътищата.

Поради това на 22.07.2016г. е възложена повторна проверка със същите задачи, като за два месеца / до края на месец септември 2016г./ от органите на полицията са били констатирани 1782 нарушения, за които са били съставени 1124 акта за установяване на административни нарушения и 726 фиша. Констатирани са били 38 случая на организирано придвижващи се МПС.

МВР масирано погна джигити и буйстващи гардове по пътищата
Обновена

МВР масирано погна джигити и буйстващи гардове по пътищата

С разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов

Върховна административна прокуратура ще продължи да упражнява надзор за законност в защита на обществения ред и правата на гражданите, поради което ще възложи проверка по това направление и през 2017г.

Арестуваха собственик на барове и гардовете му, давали проститутки за по 100 лв.

Арестуваха собственик на барове и гардовете му, давали проститутки за по 100 лв.

Групата действала от 2014-а

Върховната административна прокуратура (ВАП) ще продължи надзора за законност за спазване на Закона за частна охранителна дейност (ЗЧОД), Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) и Закона за движение по пътищата (ЗДвП).