След публикации в медиите за бомбени заплахи в училища в страната, Софийската градска прокуратура се самосезира, информират от пресцентъра на прокуратурата.

Държавното обвинение образува досъдебно производство за престъпление против републиката (тероризъм) по чл. 108а от Наказателния кодекс.

Разследването е поверено на следовател в отдел "Следствен" на СГП под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор от СГП. В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата, са предадени с целта по чл. 108а от НК.

СГП си сътрудничи с всички компетентни служби. Събират се доказателства по реда на НПК с цел установяване на източника на сигналите за атака, посочват от прокуратурата.

Разследването по случая продължава.

Припомняме, че на 27 март десетки училища в Бургас, Варна и София получиха заплашителни писма за поставени взривни устройства на служебната си поща. На следващия ден имаше идентична ситуация отново в столицата и други градове в страната. По думите на вътрешния министър Иван Демерджиев бомбените сигнали са част от хибридна атака.

Няма опасност от терористични атаки след бомбените заплахи в училища

Няма опасност от терористични атаки след бомбените заплахи в училища

Целта на активистките групи, които стоят зад вчерашните бомбени сигнали в училища е да всяват паника и страх