Пловдивската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт за подкуп спрямо Никола Банков - преподавател в Университета по хранителни технологии - гр. Пловдив, съобщиха от прокуратурата. Той поискал дар за успешно полагане на изпит.
Обвинение има и към бивш студент в същото учебно заведение, действал като негов помагач.

Закопчаха двама подкупни университетски преподаватели
Обновена

Закопчаха двама подкупни университетски преподаватели

От Университета по хранителни технологии в Пловдив

Професор Николай Банков е на свобода срещу гаранция от 5 000 лева и "Забрана за напускане пределите на Република България". Той е отстранен от длъжност. Обвиняемият Димитър Д. е с мярка за неотклонение "Подписка".

60-годишният Николай Банков е обвиняем за това, че от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г. като хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии като ръководител катедра и професор при Технически факултет - катедра "Електротехника и електроника" с помощта на обвиняемия Димитър Д., на 38 г. е поискал подкуп от 600 лева.

Парите били да проведе изпит, след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения. Целта била да постави положителна оценки на двама студенти, да ги отбележи в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността "Теоретична електротехника - първа част". Професорът е направил това и е съгласувал датата за "изпита", което е престъпление.

Обвинението е и спрямо Димитър Д., на 38 г. Той е поискал парите. Изпитът за "Теоретична електротехника - първа част", водена от обвиняемия Николай Б. е проведен на 9 май 2017 г. в гр. Пловдив. Двамата пострадали се явили на изпита. След проверка на писмените им работи, професорът заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия Николай Б. кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача. Професорът отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай Банков им дал телефонния номер на бившия студент Димитър Д. и ги посъветвал да си решат проблема чрез него.

Междувременно обвиняемият Николай Б. се свързал с обвиняемия Димитър Д. и му обяснил, че ще го потърсят студенти, на които да обяви "цената" за успешен изпит. Когато студентите звъннали на Димитър Д., той им поискал по 300 лева и им заявил да отидат при професора с книжките за положителни оценки. Студентите предали парите, на 15 май 2017 г. имали формален изпит от обвиняемия Николай Б., на който получили оценка среден /3/.

На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Припомняме, по първоначална информация задържаните професори бяха двама - Никола Банков и Симеон Василев от катедрите "Електротехника" и "Техническа механика и машинознание".