Военноокръжна прокуратура – София обвини Венислав Цанов – директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ (сегашна „Отбранителна аквизиция“) в Министерство на отбраната.

Обвинението е за престъпление по служба, от което са настъпили вредни последици за министерството в размер на 259 773,78 лв. Според военната прокуратура случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, вр. с ал.2, вр. с ал.1 НК.

Цанов е обвинен за това, че като възложител на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за доставка на облекло за военнослужещи не е изпълнил служебните си задължения и не издал решение за обявяване на класирането на участниците и не сключил споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата.

Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева.

Венислав Цанов е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв., вносима в 5 дневен срок от днес.

Припомняме, в началото на месеца от прокуратурата опровергаха за news.bg, че има повдигнати обвинения, като тогава по непотвърдена информация като обвинени се спрягаха три имена: освен срещу Венислав Цанов, другите бяха бившият зам.-министър на отбраната Десислава Йосифова и бившият началник на кабинета на министъра Николай Ненчев - Илия Налбантов.