Прокуратурата отказа да започне досъдебно производство срещу Румен Петков по случая с комисията по досиетата, съобщи Mediapool.

Вътрешният министър подаде информация в парламента, че няма данни сред кандидатите за комисията да има сътрудници на Държавна сигурност. Впоследствие се оказа, че съществуват такива дънни.

Проверката, по сигнал на ДСБ за подготвен от вътрешния министър Румен Петков документ с невярно съдържание, е приключила с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство.

Заместник-главният прокурор Камен Ситнилски информира, че разследването е прекратено поради липса на данни за престъпление, извършено от министъра.

Проверката продължи около 10 дни и е водена от прокурор в Софийската градска прокуратура.

Припомняме, че на 29 март депутатът от ДСБ Атанас Атанасов сезира главния прокурор Борис Велчев за извършено престъпление от страна на вътрешния министър Румен Петков, който, според партията, е съставил документ с невярно съдържание.

Става дума за писмо от 15 февруари т.г. до вътрешната парламентарна комисия, в която министърът е съобщил, че няма данни кандидатите за комисията по досиетата са били щатни или нещатни сътрудници на Държавна сигурност (ДС).

На 28 март обаче се оказа, че за номинираният от левицата Христо Марински е бил на резервен щат в ДС и е получавал заплата за това. В момента Марински е експерт по сигурността в президентството.

Според Атанасов вътрешният министър е извършил престъпление по чл. 311 от Наказателния кодекс. Разпоредбата гласи, че длъжностно лице, което изготви документ с невярно съдържание, може да получи до 5 години затвор и лишаване от права да заема поста.