Прокуратурата поднови разследването срещу неизвестен извършител, фалшифицирал подписа на бившия правосъден министър Христо Иванов, съобщиха от Софийска градска прокуратура (СГП).

Досъдебното производство е образувано на 15 септември 2015 г. с постановление на прокурор от СГП за съставяне на неистински официални документи.

На 29 декември 2014 г. и на 11 март 2015 г. били съставени фалшиви документи - Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. за прекратяване на служебно правоотношение с лицето Х.В.А., поради преминаване на държавна служба в друга администрация, и Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. за прекратяване на служебно правоотношение, без предизвестие в срока на изпитване, с лицето П.Й.Ц. Двете заповеди са разписани от името на министъра на правосъдието.

По време на разследването е била изготвена комплексна експертиза. Според нея подписът в графа "министър" на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. на министъра на правосъдието не са били на тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, са на съответните служители в Министерството на правосъдието. Печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието, е автентичен, съгласно изготвената експертиза.

Независимо че подписите под тези заповеди не са били на правосъдния министър, служебните правомощия на двамата са прекратени с всички правни последици от фалшивите документи.

С постановление от 03 август 2017 г. на прокурор от СГП, наказателното производство е било спряно заради неразкриване на престъпление.

След това са установени нови факти и обстоятелства, заради които с постановление от 28 април 2020 г. на наблюдаващия прокурор е възстановено разследването. Целта е да се извършат допълнителни разследвания.

Сред новите факти са установяване и подробни разпити на нови свидетели. Някои от тях са длъжностни лица през инкриминирания период - заместник-министри, началник-кабинет и други.

Предстои изясняване на всички факти и обстоятелства за подготовката, движението, съгласуването и подписването на двете фалшиви заповеди - Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01482/29.12.2014 г., за които е установено с експертиза, че са неистински.

Предстои от разпитаните лица да бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване. Целта е да се установи кой е разписал документите вместо правосъдния министър.

По-късно пред БНР Христо Иванов заяви, че се харчи се бюджетен ресурс за глупости, а институции си затварят очите за огромни загуби. "Сигурен съм, че съответният прокурор няма желание да се занимава с този очевиден абсурд, става дума за политическа поръчка. Този казус се вади в политически момент. Той възникна в момент, в който имахме конфронтация с г-н Цацаров, а сега сме на 10 месеца от избори", каза Иванов.

По думите му той самият е подписал заповедите. "Сега, когато прокуратурата изтупва праха на този странен казус, не се търси отговорност на министър Владислав Горанов, че в продължение на години Васил Божков не плаща такси за милиони", подчерта Иванов.

Преди дни самият Христо Иванов заяви, че прокуратурата 5 години проверява неговия подпис, от който няма щета.

През 2017 г. стана ясно, че прокуратурата разследва кой е фалшифицирал подписа на бившия правосъден министър.