Прокуратурата е осъдена на втора инстанция да плати 20 000 лева обезщетение на бившия съдия Румяна Ченалова заради незаконни обвинения в престъпления по служба във връзка с делата "Белведере" и "Соло".

Софийският апелативен съд (САС) е увеличил пет пъти размера на обезщетението от 4000 лева, определено от Софийския градски съд (СГС), съобщи правният портал "Лекс".

Преди две години Ченалова завежда иск срещу прокуратурата за 200 000 лева само заради обвиненията по казусите "Беллведере" и "Соло". Делото срещу нея по тези обвинения беше прекратено още през 2017 г.. След това в спецсъда продължи само процесът за длъжностни и документни престъпления, по които в края на миналата година Румяна Ченалова беше напълно оправдана. Тя бе призната за виновна от закрития вече спецсъд само по обвинение за документно престъпление, но то беше прието за маловажен случай, а давността беше изтекла, така че не й беше наложено наказание.

Скандалът около Ченалова започна покрай казуса "Белведере" през 2014 г., когато тогавашният посланик на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че в съдебната система в България има гнили ябълки, като визира делото за несъстоятелност срещу дъщерните фирми на френската компания "Белведере", по което съдия беше Ченалова, като тя беше обвинена в престъпление по служба.

През 2015 г. Румяна Ченалова беше обвинена също, че след като е оправдала и пусна от ареста двойния убиец от "Соло" Илиян Тодоров, е забавила протеста на прокуратурата срещу отменената му мярка за неотклонение до изтичане на крайния срок, поради което той остана на свобода и се укри от правосъдието. Впоследствие Тодоров беше осъден на доживотен затвор. Едва миналата година обаче той бе задържан в Узбекистан, а преди месец беше екстрадиран у нас за изтърпяване на наказанието.

През 2017 г. разследването срещу Ченалова по двата случая беше прекратено с мотив, че няма достатъчно доказателства да е извършила престъпление по казуса с "Белведере", а деянието й по делото "Соло" беше прието за несъставомерно. Впоследствие тя заведе иск срещу прокуратурата само за тези обвинения, тъй като делото по другите продължаваше.

ВКС потвърди оправдателната присъда на Румяна Ченалова

ВКС потвърди оправдателната присъда на Румяна Ченалова

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

В иска си Ченалова посочва, че е била наречена "гнила ябълка" от френския посланик, че масовите коментари по обвинението за "Белведере" са й повлияли много негативно, колегите й я отбягвали, служители на ДАНС идвали редовно в съда, разпитвали деловодители, а след отстраняването й от длъжност тя се затворила в себе си и пиела успокоителни. Румяна Ченалова се оплаква, че и до момента името й се свързва с този казус. Негативното обществено мнение, сринатата й репутация като съдия и подозрителното и дистанцирано отношение на познати, приятели и колеги променили начина й на живот, увредили психиката й и я лишили от очаквания, планове и надежди. Тя е недоволна и от мотивите, с които делото било прекратено, тъй като не в съдебното определение не се посочвало, че не е извършено престъпление, а че няма достатъчно доказателства. Обвинението по случая "Соло" пък допълнително я разстроило, а разследването се проточило.

На първа инстанция съдия Стилияна Григорова от Софийски градски съд присъди само 4000 лева обезщетение на Ченалова, защото описаните от нея проблеми не се дължали само на това разследване, а били в резултат и на неприключилото тогава друго дело. Според СГС Ченалова търпяла негативи и от уволнението си от съдебната система, което обаче е резултат от установени и потвърдени от Върховния административен съд (ВАС) нарушения по казуса "Белведере". Съд беше посочил още, че разследването срещу Ченалова е прекратено поради липса на достатъчно доказателства, а не поради несъставомерност например.

Въпреки аргументите на СГС, съставът на Софийския апелативен съд с председател и докладчик Ралица Димитрова приема, че обезщетението на Ченалова е твърде ниско за вредите, които е понесла. В решението на втората инстанция се отбелязва, че трябва да бъде отчетен страхът, който Румяна Ченалова е изпитвала, че може да бъде осъдена, както и това, че е била обвинена в две тежки престъпления. САС подчертава, че тя е била обвинена за извършени престъпления по служба, и то именно в качеството й на съдия.

"Това е значима длъжност, свързана с правосъдието и правовия ред и предпоставя по-голям обществен интерес към наказателното производство. Медийното отразяване, независимо от това дали прокуратурата ще оповестява информация за хода на разследването, е неизбежно. Но именно поради заеманата длъжност и повишения интерес, вредите, които търпи един такъв човешки индивид са в значително по-висока степен", посочва апелативният съд. Според САС това е променило личния живот на Ченалова и е рефлектирало върху престижа й, а разследването е повлияло на отношението към нея от страна на колегите й и на обществото.

"Изложеното обосновава по-висок интензитет на негативните емоции и отражение в неимуществената сфера по отношение на такива личности, а особено, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от професионалната им сфера", аргументира се Софийският апелативен съд.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд (ВКС).

Окончателно отстраниха съдия Румяна Ченалова

Окончателно отстраниха съдия Румяна Ченалова

И Петчленката на ВАС потврърди решението за дисциплинарното й уволнение

Съдия Румяна Ченалова обаче стана известна и в друг сюжет - гласът й изтече в прословутите записи, станали известни като "Яневагейт". Шефът на СГС Владимира Янева бе отстранена от длъжност и съдена за издаване на неправомерни разрешения за СРС-та. През 2017 г. самата прокуратурата обаче прекрати разследването по скандала, както направи и по-късно и ВСС.

На записите под кодовото име "Червеи" бяха предоставени интересни разсъждения за съдебната система. За аферата "Червей" през 2015 г. първи обяви ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването. Според него над 300 дни ДАНС, МВР и ДАТО са подслушвали протестърите.