Върховна административна прокуратура образува преписки и възложи проверки на всички лица, които извършват туроператорска или туристическа агентска дейност на територията на България.

Те са във връзка с твърденията в медиите за възможността в страната ни да има случаи на нарушаване изискванията за безопасност на плавателните средства, извършващи превоз на пътници.

Проверките ще се извършват от Държавната агенция по туризма и Комисията за защита на потребителите. Друг проверяващ ще бъде министърът на околната среда и водите и Изпълнителна агенция "Морска администрация.

Спрямо туроператори и туристически агенции, които не спазват нормативните изисквания, да бъдат предприети действия за заличаване на регистрацията им, уточниха от ВКС.

В обхвата на проверката са всички плавателни средства, превозващи хора по реки, язовири и море.

Инспекторите ще обърнат специално внимание на колективните и индивидуалните средства за защита в плавателните средства, както и на техническото състояние и изправността им.

Прокуратурата ще проверява и извършваната дейност на контролните органи, които отговарят за спазване на законодателството в тази насока.
Резултатите от проверката ще бъдат ясни в края на октомври.

Резултатите от проверката ще бъдат ясни в края на октомври.

Припомняме, на 5-ти септември 15 българи се удавиха в Охридското езеро, след като туристическото корабче, с което пътуваха потъна.