Окръжната прокуратура-Благоевград разпореди проверка за възлагането на обществените поръчки в община Петрич. Държавното обвинение се е самосезирало след репортажа на Нова телевизия за кмета и зам.-кмета на общината и възлагането на обществени поръчки без конкурс.

Припомняме, от репортажа стана ясно как баничарница и фризьорски салон печелят възможността като обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. По въпросната схема общината била раздала над 3,5 млн. лева. Всяка от строителните поръчки е под 40 000 лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя.

Тази сутрин община Петрич осъмна с протестиращи строители. Те настояват за оставката на кмета и заместника му, главния архитект и всички съпътстващи началници на отдели на общината. Протестиращите обвиниха общинското ръководство в шуробаджанащина при обществените поръчки и ощетяването на едни строителни фирми за сметка на други. Самият кмет не отрече шуробаджанащина при печеленето на обществени поръчки.

От прокуратурата уточняват, че в хода на проверката ще бъдат изискани всички документи, които се отнасят до възлагането и изпълнението на обществените поръчки в община Петрич. Предстои да бъдат разпитани кметът и заместникът му, както и длъжностни лица от общинската администрация.