Прокуратурата протестира освобождаването на прокурор Георги Асенов от Върховна касационна прокуратура за хулиганство, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Припомняме, на 4 юли прокурор Георги Асенов отказал да изпълни разпорежданията на охраната на болница, заплашвал служителите и ударил със служебната си карта в лицето на един от охранителите. От Българския лекарски съюз осъдиха хулиганските действия.

Магистратът бе арестуван за 72 часа. Било е внесено в съда искане за определяне на мярката му за неотклонение "задържане под стража", което съдът е оставил без уважение.

Съдът е приел доводите на прокуратурата, че има данни за извършено престъпление, но е преценил, че те не са достатъчни и са събрани при съществени процесуални нарушения. Съдът не е определил никаква мярка за неотклонение спрямо обвиняемия Г.А.

Прокуратурата не споделя тези изводи и приема определението на съда за неправилно и незаконосъобразно, като счита че има опасност обвиняемият да извърши престъпление. Пред съда са били представени протоколи от разпити на свидетели, които доказват, че Г.А. се опитал да им окаже въздействие. Поради това има риск той да окаже влияние върху хода на наказателното производство срещу него.

Делото е на много ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Г.А. е извършил престъпленията, за които е бил привлечен към наказателна отговорност.

Прокуратурата не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно и не са били предоставени равни права на страните в процеса, в това число и събраните доказателства, както в полза на обвинението, така и в полза на обвиняемия. Разпитаните множество свидетели подкрепят тезата, че магистратът е автор на деянията.

Обвиняемият Г.А. се държал грубо с охранители на болницата. Мъжът отказал да изпълни разпорежданията им във връзка със спазване правилата за достъп на външни лица до сградата на лечебното заведение, разпоредил им да напуснат и нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите. Въпреки предупрежденията за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната - "Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!"

Предстои изготвеният протест срещу определението на съда за мярката за неотклонение на обвиняемия Г.А. да бъде внесен за разглеждане в Софийския апелативен съд.