Причината да се отмени мярката за неотклонение на лидера на ДОСТ Лютви Местан е, че от страна на прокуратурата не са декларирани данни за имотното състояние на Местан. Това обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че е отменена паричната гаранция в размер на 10 000 лв. на Местан заради участието му в катастрофа в неделя, при която загина 6-месечно бебе.

На практика по този начин Лютви Местан остава без каквато и да било мярка за неотклонение и е на свобода. Фактът бе потвърден от Арнаудова, която обаче посочи, че в момента прокуратурата събира данни за имотното състояние и за притежаваните от него автомобили. Предстои решението да бъде атакувано и отново да бъде поискана мярка за неотклонение.

"Най-късно в понеделник се очаква да има резултат", посочи Арнаудова и заяви увереност, че в този случай мярката ще окаже своето влияние да се избегне укриване при престъпление.

Припомняме, след като на 14 април Местан участва в тежка катастрофа, той беше арестуван и обвинен от прокуратурата, впоследствие пуснат от ареста срещу парична гаранция.

Той е със забрана да напуска страната и без шофьорска книжка.