"От името на Специализирана прокуратура ще направя кратко изявление. На допълнителни въпроси прокуратурата няма да отговаря. Причината за това е, че в различни медии се появиха публикации, съдържащи информация против прокуратурата и службите за сигурност." Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева във връзка с радикализирания 16-годишен младеж от Пловдив.

Тя уточни, че повече информация няма да дават предвид това, че трябва да се запазят правата и интересите на детето. Отделно от това от държавното обвинение считат, че е налице голяма опасност за сигурността на голям брой български граждани.

"Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях", категорична е прокурор Милева.

ДАЗД се самосезира заради личните данни на 16-годишния, арестуван за тероризъм

ДАЗД се самосезира заради личните данни на 16-годишния, арестуван за тероризъм

Проверяват дали има административно нарушение

Говорителят заяви, че остава непроменено мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете жертва на радикализация и огромна човешка трагедия. От друга страна по думите ѝ стоят интересите и сигурността на българското общество.

От прокуратурата подчертаха, че са намерени взривни вещества и устройства, по обем и брой, несъпоставими с нито друг казус от новата история на българската държава.

"Това не е било известно на никой, дори на родителите в деня, в който са извършвани действията по претърсвания и вземания", поясни говорителят на Спецпрокуратурата.

Обособяване "тих" антитерористичен център

Обособяване "тих" антитерористичен център

Отделени са средства, избрано е и място, но структурата няма да бъде публична

Тя изтъкна, че са намерени и сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемото лице, непълнолетно, е подготвяло терористичен акт. Открити са и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока.

По думите на прокурора взривните вещества, които са намерение в изключителен обем и за Европа, е било изненада и за самите родители.

"Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри", заяви още говорителят на Специализираната прокуратура.

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

Адвокатът му контрира тезата на прокуратурата за подготовка за атентат

Припомняме, че на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвартен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов заяви пред bTV, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пък изтъкна, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. 

Премиерът Бойко Борисов коментира, че службите не са виновни за теча на информация.

Младен Маринов иска антитерористични центрове

Младен Маринов иска антитерористични центрове

Според него в някои случаи се налага информацията да не става обществено достояние

Припомняме, информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

Борисов заяви още и че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в Сарафово.