Главният прокурор Иван Гешев да прояви мъжество и достойнство и да изпълни желанието си да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по казуса с предсрочното му отстраняване.

За това призоваха шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, които на 12 май внесоха предложение за предсрочното освобождаване на Гешев, като днес четирима от тях внесоха във ВСС второ такова.

Апелът е част от декларация на прокурорите, публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет, в която се посочва, че само така ще бъде гарантирана възможността на прокурорите да изпълнят обективно своите задължения, без риск върху тях да бъде оказан натиск.

Призовават се всички страни, които имат отношение към протичащите процедури във ВСС, да проявят уважение към върховенството на закона и да положат всички усилия за възстановяване на доверието и уважението към съдебната власт

Членовете на Прокурорската колегия на ВСС - Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, "с изненада, възмущение и тревога" следят публичните изявления и професионални действия на Гешев като административен ръководител на Прокуратурата на Република България.

Прокурорите считат, че Иван Гешев цели ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически конфликти, включително пълно дискредитиране на ПРБ и на членовете на ВСС, подписали искането за неговото предсрочно освобождаване.

Зам.-главният прокурор даде главния на прокурор, докато ВСС си мисли кого да отстрани
Обновена

Зам.-главният прокурор даде главния на прокурор, докато ВСС си мисли кого да отстрани

Гешев внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов

"Дни преди заседанието на Пленума на ВСС за произнасяне по редовността и допустимостта на искането за неговото предсрочно освобождаване от заемания пост, главният прокурор продължава да използва целия човешки, материален и технически ресурс на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите действия и жив щит за постигане на лични цели и амбиции", става ясно от декларацията.

Въпреки, че Иван Гешев оповестява, че ползва отпуск, той изразява позиции, анализира процеси и събития, като се опитва да овладее натрупаната гражданска енергия за постигане на цели несъвместими със заеманата от него служебна позиция, смятат прокурорите от ВСС. Освен това Гешев упражнявал натиск върху депозиралите искане за неговото предсрочно освобождаване, чрез отправяне на внушения за политически обвързаности, за личните и професионалните им качества и авторитет.

В декларацията се посочва, че Върховната касационна прокуратура е започнала проверки срещу членовете на Прокурорската колегия на ВСС, подписали исканията за предсрочно освобождаване на Гешев от длъжността, която заема.

"Това е прокуратурата, на която той е пряк административен ръководител и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно производство. Обществената значимост на постъпилите сигнали, публикувани в детайлна справка на сайта на ПРБ, не могат да служат за претекст, при ангажирането на прокурори от ВКП и за упражняване на натиск върху нас".

Прокурорите заявяват готовност да изпълнят гражданския си и професионален дълг и да допринесат за разкриването на обективната истина по всеки сигнал.

Настоящата декларация е изпратена на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър - председателя на Република България, Министъра на правосъдието, Пленума на ВСС, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията "ГРЕКО", на Европейския главен прокурор и на Прокуратурата на Република България.

Гешев бил проверяван над 70 пъти от 2018 г. насам

Гешев бил проверяван над 70 пъти от 2018 г. насам

Прокуратурата твърди, че Гешев се разследва наравно с всеки български гражданин