Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие че Нели Славова - прокурор в Софийска районна прокуратура, командирована в Специализираната прокуратура, не е извършила дисциплинарно нарушение по смисъла на Закона за съдебната власт. Затова не й налага дисциплинарно наказание, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Казусът започна при служебния министър на правосъдието Иван Демерджиев, който поиска ВСС да представи всички доказателства за образуване на дисциплинарни производства срещу трима прокурори, работили по т.нар. казус "Осемте джуджета". 

Рашков очаква да се появят още много клошари в разследването на „Хемус“

Рашков очаква да се появят още много клошари в разследването на „Хемус“

Парите от фиска са отишли в неизвестна посока

Разследването бе започнато от Антикорупционния фонд. По този казус Илия Златанов и синът му Явор твърдят, че са станали жертва на схема за завземане на бизнеса и имуществото им, в която са били замесени висши представители на прокуратурата.

Министър иска дисциплинарни производства срещу прокурори поразследването "Осемте джуджета". Освен на Нели Славова от СРП, са поискани наказания за Димитър Петров, бивш ръководител на Специализираната прокуратура и Мария Николова, които са командировани в специализираната прокуратура.

Според служебния правосъден министър те са нарушили служебните си задължения, защото с тяхна санкция в болница са допускани нотариуси, за да извършват разпоредителни сделки, което е забранено по закон.

Тогавашният служебен правосъден министър уточни, че преди да се обърне към Прокурорската колегия е сезирал главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но от там не реагирали.