В промените на Закона за съдебната власт, внесени във вторник вечерта, има опит да се попречи на магистратите да се сдружават в професионални организации. Това становище изразяват от Съюза на съдиите в България (ССБ), цитирани от БНР.

С промените се въвежда задължение не само за новопостъпилите, но и за всички магистрати да декларират членството си в подобни организации. Споменава се, че се изисква и декларация за членство в тайни или неформални организации и общества.

Според позицията на Съюза на съдиите, законопроектът, внесен от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Емил Димитров от "Обединени патриоти", забранява на магистратите да членуват в избирателни комисии и в управителните органи на сдружения на други юристи. Те дават пример със собствената си организация.

От съдийския съюз определят това като нелепо, а за задължението за деклариране на членство предупреждават, че противоречи на вече поети от правосъдните министри на страните-членки на ЕС ангажименти.

Забраната магистратски организации да бъдат финансирани чрез участие в проекти, и обяснението, че това ще ги предпази от чуждо влияние, е наречена в позицията абсурдна и присъща само на недемократични общества.

От Съюза на съдиите категорично се противопоставят на срещу поредния опит на представители на законодателната власт да осигурят кариерни бонуси за членовете на отиващия си ВСС и ги призоват да оттеглят всички предложения.

Срещу тях възрази и членът на Съвета Соня Найденова. Тя коментира, че в правилника на парламента е предвидено, че когато народни представители осъществяват законодателната си инициатива, те трябва да съгласуват своето законодателно предложение със съдебната власт.
"Разбирам, че едва ли не се е очаквало, внесено във вторник вечерта, в сряда да бъде обсъдено на правна комисия, да бъде внесено в четвъртък на първо четене в пленарната зала на Народното събрание... Ето тази бързина ме учудва", каза Найденова.