Медиците от Белодробна болница на Цариградско шосе в Пловдив протестират, заради блокираните сметки на здравното заведение и ниското заплащане на персонала, съобщава радио Пловдив.

Председателят на КТ "Подкрепа" в болницата Ганка Янева каза още, че преди месец и половина ръководството на Белодробна болница и синдикатът са информирали министъра на здравеопазването за неразплатените задължения към доставчици в размер на 2 милиона лева

Финансовият проблем е започнал още през 2003-та година, отчетена като нулева.

Протестът се организира и в подкрепа на медиците от Пирогов. И в двете болници са с идентични проблеми с ниските възнаграждения - в пловдивската Белодробна болница медицинска сестра с 30 години трудов стаж получава 280 лева заплата.

Лекарите и медицинския персонал в Бургаската многопрофилна болница за активно лечение започват подготовка за стачни действия в подкрепа на пироговци. Сред медиците вече е статирала подписка.

Според Българския лекарски съюз в Бургас, лекарите получават средно около 400 лева заплата и е невъзможно да се работи нормално при тази остаряла материална база.