Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е споделил пред евродепутати констатацията си, че главният прокурор на България смята МВР за поделение на своята институция, съобщава БНР.

Твърдението се съдържа в доклада за мисията в България на Мониторинговата група от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, проведена в края на септември.

Предстои в понеделник в парламентарната комисия в Брюксел да бъдат обменени мнения по доклада.

Рашков се е оплакал и от липсата на контрол върху главния прокурор. Той е заявил, че политическата зависимост обяснява защо не е започнато разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов въпреки снимките и записите. МВР министърът е посочил, че има случаи на голяма корупция, свързани с магистрали и язовири, а отпуснатите евросредства не са били правилно контролирани.

Рашков и евродепутатите са на мнение, че българските служби не са си свършили работата и по Закона "Магнитски".

Гешев го пазят от три места, от какво се страхува, пита Рашков

Гешев го пазят от три места, от какво се страхува, пита Рашков

Дори би било добре Иван Гешев да бъде инициаторът на такава промяна

На срещата с вътрешния министър е подчертано, че при предишното правителство не е водено адекватно разследване за използването на несъразмерна сила от полицията срещу протестиращите.

От своя страна обвинител №1 Иван Гешев е подчертал, че "Барселонагейт" е в досъдебна фаза, поради което главният прокурор не може да иска или да дава информация без съгласието на наблюдаващия прокурор. Той е обещал да изпрати допълнителна информация за методологията на разследването на случаите и на т.нар. "златни кюлчета", ако има такава.

Мониторинговата група е провела срещи с тогавашния министър на правосъдието Янаки Стоилов, както и с вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов. Двамата са били категорични, че конфискацията е един от инструментите за борба с корупцията и трябва да бъде прилагана по начин, който дава резултати.

Министърът на културата Велислав Минеков пък е дал за пример предоставянето на 500 000 евро за положително отразяване на дейността на едно министерство, което определя като "купуване на съвест".

Рашков иска зам. главният прокурор да разследва началника си Гешев

Рашков иска зам. главният прокурор да разследва началника си Гешев

Готов е да сезира и самия главен прокурор