Наложените от САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски" на три български лица и техните мрежи влизат в дневния ред на Европейския парламент, съобщава БНТ.

Идния четвъртък в Страсбург ще се проведе пленарен дебат по въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия, изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE).

В него евродепутатите отбелязват, че санкциите повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков

Членовете на ЕП искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на ЕК по този въпрос.

Евродепутатите питат дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в страните членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ЕК ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в Съюза.

Припомняме, на 2 юни САЩ обявиха трима българи, които попадат под санкциите на Глобалния закон Магнитски - Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков. Като реакция Министерският съвет прие решение Министерството на финансите да публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC).

Асен Василев: Има вероятност за още санкции по "Магнитски"

Асен Василев: Има вероятност за още санкции по "Магнитски"

Начинът и ефектът, по който работят санкциите по закона "Магнитски", са заразни