"Най-страшното нещо, когато излязоха санкциите по закона "Магнитски", не бяха трите физически лица от икономическа гледна точка, а 64 -те фирми, които бяха включени. Това потенциално можеше да зарази цялата икономика, защото те имат управители, съдружници и това цялото нещо можеше да пламне". Това заяви пред bTV служебният финансов министър Асен Василев.

Той напомни, че в момента нямаме парламент, който да предприеме законови действия, така че да предпази икономиката от тази зараза.

Василев определи като мъдро решението на служебния кабинет да направи тесен прочит на свързаност и на база на това да ограничи списъка от фирми и лица и да каже на държавните дружества: "Не работете с тези лица, за да не се заразите".

Той поясни, че само една фирма е извадена от списъка, защото там е имало фактическа грешка в Търговския регистър.

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

Бизнесът още не е стартирал в нормални условия, обясни Даниела Стоева

Василев посочи, че майката на Делян Пеевски в момента се проверява. Трудно обаче можело да се каже, че майката и синът, които са имали много фирми заедно през последните 15 години, не са свързани лица.

Според министъра въпреки кризата с коронавируса и някои технически проблеми ситуацията сега не е толкова сложна колкото през 2013 г., когато той пак е бил министър в тогавашното служебно правителство. По негови думи случващото се в ББР, в "Автомагистрали" и в НАП създава неустойчивост на системата. Така трудно можело да се отдели здравото от болното и да започне надграждане в позитивна посока.

"НАП правят план на събираемостта на седмична база. Влизайки в министерството, ние заварихме малко над плана, малко под плана - в зависимост от това за кое перо данъци говорим. В момента това, което виждаме, е събираемост, която изпреварва плана", обясни Василев.

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

Физически и юридически лица, допълнени от ДАНС и НАП

Той изрази мнение, че има няколко фактора за това. Първият бил, че икономиката се развива добре и няма тежка криза. Вторият - че НАП е била преориентирана да работи с фирмите, които са големи получатели на обществени средства и такива, които има трансферно ценообразуване - т.е. големи разходи към свързани фирми в чужбина. Третото нещо, което НАП са започнали да правят, по негови думи е систематични проверки на големите касови наличности. Започнала е и активна работа с фирмите, които дължат пари към момента. Министърът обясни, че част от тези фирми вече са сключили планове за изплащане и са внесли пари в бюджета. Той обаква, че общият ефект от тези мерки ще доведе до допълнителна събираемост към края на годината от около 1 - 1,5 млрд. лв.

Според министъра НАП е била използвана като бухалка, но в момента бизнесът е спокоен и бизнесите, които си плащат данъците, няма от какво да се страхуват.

Той подчерта, че ведомството му работи с министерството на здравеопазването за подсигуряване на достатъчно средства, така че третата вълна на коронавируса, която по негови думи е почти сигурна, да бъде правилно управлявана и финансово подсигурена.

Соломон Паси: Да сме благодарни, че САЩ не удари с "Магнитски" цялата държава

Соломон Паси: Да сме благодарни, че САЩ не удари с "Магнитски" цялата държава

Той вижда "ужасяващ шамар за страната ни"