"Това, което мога да кажа е, че има вероятност да има допълнителни санкции по закона "Магнитски".

Новината съобщи служебният финансов министър Асен Василев пред журналисти, след като взе участие във временната парламентарна комисия по закона "Магнитски".

По думите му има вероятност и други лица, допълнително да бъдат включени в списъка.

Американската страна публикува списъка едностранно, но той става видим за всички държави по света по едно и също време, уточни Василев, като не отговори на журналистическите въпроси кога има вероятност за допълнителни санкции.

Асен Василев: Списъкът на МФ по Магнитски е санитарен кордон

Асен Василев: Списъкът на МФ по Магнитски е санитарен кордон

Санкциите по закона "Магнитски" са заразни

Припомняме, на 2 юни САЩ обявиха трима българи, които попадат под санкциите на Глобалния закон Магнитски - Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски* и Илко Димитров Желязков. Като реакция Министерски съвет прие решение Министерството на финансите да публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC).

Именно това решение предизвика оспорвания в съда, както и тези за незаконност на каквито и да е било действия на основание на американски санкции от страна на българските власти и институции.

От прокуратурата обявиха, че са поискали допълнителна информация от американските власти, свързана с основателността на наложените санкции не само по Магнитски, но и за постановлението на Държавния департамент на САЩ, с което са налага забрана за влизане на пет лица и техните семейства на територията на Америка. В края на миналия месец от прокуратурата обявиха, че са разпитани всички лица с наложени санкции с изключение на Васил Божков.

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Страната не разполага с необходимата законова основа за реакция