Начинът и ефектът, по който работят санкциите по закона "Магнитски", са заразни. Потенциалните последици от санкциите за България са много големи. За това предупреди служебният финансов министър Асен Василев по време на участието си във временната парламентарна комисия за изясняване на обстоятелствата около санкциите по закона "Магнитски".

"Ако ние не сложим санитарен кордон пред тях (санкциите б.р.), това означава български фирми, лица и банки да се заразят", категоричен бе Василев. За това МС приело решение, което е насочено изцяло с оглед икономическата сигурност на страната, но инструктира единствено и само държавните предприятия как да се държат.

ВАС върна за ново разглеждане дело на фирма от списъка "Магнитски"

ВАС върна за ново разглеждане дело на фирма от списъка "Магнитски"

Делото е образувано по жалба на "Евросъдружие" ООД

Асен Василев отбеляза, че икономическите последици за това една фирма, банка или физическо лице да работи с лица от списъка "Магнитски" са изключително тежки. Ако сте фирма и работите с лица от списъка всички банки, които се съобразяват с това, спират да работят с вас, посочи той.

Това не зависи какво мислим ние за лицата от списъка, подчерта финансистът.

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Страната не разполага с необходимата законова основа за реакция

По думите му всички американски юридически или неюридически лица не трябва да правят бизнес с лицата, включени в закона "Магнитски". Ако българска банка или предприятие продължи да прави бизнес с лицата, които са в списъка и им оказват материална или не материал помощ, те попадат под обхвата на санкциите, изтъкна Василев.

Реално заразата е овладяна, увери финансовият министър. Василев силно се надява временната комисия и парламентът да приемат законодателна уредба, която да попълни празнината и да даде инструкции как държавата да реагира в случаи на икономическа заплаха.

Припомняме, на 2 юни САЩ обявиха трима българи, които попадат под санкциите на Глобалния закон Магнитски - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Димитров Желязков. Като реакция Министерски съвет прие решение Министерството на финансите да публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC).

Именно това решение предизвика оспорвания в съда, както и тези за незаконност на каквито и да е било действия на основание на американски санкции от страна на българските власти и институции.

От прокуратурата обявиха, че са поискали допълнителна информация от американските власти, свързана с основателността на наложените санкции не само по Магнитски, но и за постановлението на Държавния департамент на САЩ, с което са налага забрана за влизане на пет лица и техните семейства на територията на Америка. В края на миналия месец от прокуратурата обявиха, че са разпитани всички лица с наложени санкции с изключение на Васил Божков.