Депутатите от 46-то Народно събрание приеха единодушно и без дебати проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка с наложените по закона "Магнитски" санкции.

Законотворците гласуваха със 174 гласа "за", без "против" и "въздържали се". Предложението бе направено от "Демократична България".

От ИТН предложиха членове Иво Атанасов и Андрей Михайлов.

От коалицията ГЕРБ/СДС предложиха Даниел Митов за председател на временната комисия и Тома Биков за член.

От БСП предложиха Филип Попов и Димитър Дачев.

"Демократична България" предложиха Надежда Йорданова за председател на комисията, а за член Атанас Славов.

ДПС предложиха Хамид Хамид за член и председател на комисията и Цветан Енчев.

ИСБНИ предложиха Мария Капон и Татяна Дончева за членове на комисията.

Народните представители избраха за председател на временната комисия депутатът от ДБ Надежда Йорданова, като отхвърлиха предложението за Даниел Митов и Хамид Хамид. Членове на комисията остават горепосочените предложени депутати.

Снети са обяснения от всички, ударени по Магнитски, без Васил Божков

Снети са обяснения от всички, ударени по Магнитски, без Васил Божков

Прокуратурата докладва за реакцията си по Магнитски

Припомняме, на 2 юни САЩ обявиха трима българи, които попадат под санкциите на Глобалния закон Магнитски - Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски* и Илко Димитров Желязков. Като реакция Министерски съвет прие решение Министерството на финансите да публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC).

Именно това решение предизвика оспорвания в съда, както и тези за незаконност на каквито и да е било действия на основание на американски санкции от страна на българските власти и институции.

От прокуратурата обявиха, че са поискали допълнителна информация от американските власти, свързана с основателността на наложените санкции не само по Магнитски, но и за постановлението на Държавния департамент на САЩ, с което са налага забрана за влизане на пет лица и техните семейства на територията на Америка.

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Пламен Киров: Със списъка на евентуално свързани лица МС се движи на ръба

Страната не разполага с необходимата законова основа за реакция