Към момента няма необходимост армейски части да помагат за охраната на границите ни с Турция и Гърция. Справяме се с нашите сили, на Главна дирекция "Гранична полиция", Жандармерията и някои Областни дирекции на МВР.

Toва заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в отговор на въпрос за мигрантския натиск и акцията на МВР за разбитата престъпна група преди няколко дни. Коментарът си той направи, след като връчи трудовия договор за назначаване на олимпийската шампионка Ивет Горанова в Академията на МВР.

Рашков е информиран за работата на МВР, които събирали информация във връзка с лица, които организират и осигуряват по-лесното навлизане на мигранти през граничните пунктове на наша територия. Ние сме акцентирали какво предприемаме, за да възпираме мигрантите, и за проблемите около оградното съоръжение, подчерта Рашков.

МВР поема поддържката на оградата на границата с Турция

МВР поема поддържката на оградата на границата с Турция

Това съобщи Бойко Рашков

Той увери, че МВР наблюдава ситуацията в Иран, Турция и в Афганистан. Общо три мигрантски групи сме приели на българска територия и Рашков очаква в най-скоро време да се реши техният статут. Една от групите, семейството на един от афганистанските граждани, който е работил главно за българското посолство в Кабул, нямат намерение да напускат страната, те имат шенгенски визи, обясни Рашков.

На въпрос дали ситуацията в Пакистан, в Иран и Турция буди притеснения и дали се очаква помощ от "Фронтекс" за общи мерки, Рашков заяви, че има уверението на "Фронтекс", че могат да окажат съдействие на България. До момента няма такава нужда, а самият шеф на "Фронтекс" останал доволен от това, което се констатира с мигрантския натиск, каза Рашков.

Спад на мигранския натиск в последните дни, започва ремонт на оградата с Турция

Спад на мигранския натиск в последните дни, започва ремонт на оградата с Турция

Най-голям е броят на турските граждани, които се опитват да влязат нелегално у нас

Той отново нападна прокуратурата, която не зачела труда на службите - ГДБОП, ДАНС и Национална дирекция "Гранична полиция". Въпросът с мигрантите е държавна политика, която не касае само интересите на България, а касае интересите на ЕС. Какво се получава - един орган като прокуратурата пречи ние да обявим нещо, по което е работено няколко месеца. Техният отказ да участват на пресконференция и несъгласието на прокуратурата да бъдат огласени данните за това, което е направено, било последвано с прокурорско изявление колко те са заслужили за разкриването на престъпленията, недоволен е Бойко Рашков.

Той посочи, че прокуратурата има такава политика отдавна - да обявява как само тя е работила и е разкрила престъпления. Рашков определи поведението на прокуратурата като некоректно - "все едно да се прави помен с чужда пита". Всеки от държавните органи има своите ангажименти, но никой да не присвоява труда на другия, призова Рашков.

2800 евро струва пътят на мигрантите от Турция до Сърбия

2800 евро струва пътят на мигрантите от Турция до Сърбия

Между 8 000 и10 000 евро пък е пътят от Афганистан до Германия

Вътрешният министър припомни годините, когато главният секретар беше бившият министър-председател Бойко Борисов и на местопрестъпленията се чакаше неговото пристигане, за да започне разследване и оглед, но да видим кадри по телевизията и най-вече Борисов на първа линия. Сега е друго - такава обстановка се осигурява на прокуратурата.

Във връзка с напрежението от протестите в Айтос, Рашков заяви, че хората справедливо протестират, защото самото кръстовище е опасно. За утре се планира, съвместно с представители на МРРБ и ГДНП да бъде посетен Айтос и с местните органи на власт да бъде обсъдено какво би било най-удачното решение. Рашков се надява да се стигне до едно разумно решение, за да не се случват повече трагични случай в Айтос.

Протест в Айтос заради тежка катастрофа доведе до сблъсъци с полицията

Протест в Айтос заради тежка катастрофа доведе до сблъсъци с полицията

Протестиращите настояват да бъдат изградени северен и южен обход