Представителите на разследващите екипи от България и Италия проведоха видеовръзка по повод спецакция на територията на двете страни.

При нас извършването й е било под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП), в изпълнение на Европейските заповеди за разследване, издадени от Прокуратурата при съда в гр. Сиена, Италия. Същите са постъпили в СГП, чрез Национално бюро на България в Евроджъст.

В хода на действията по разследване е било установено, че в периода от м. септември 2018 г. до м. февруари 2020 г., на територията на Италия, били извършени множество кражби с участието на български граждани. Предмет на престъплението са движими вещи на висока стойност - строителни машини и техника.

Италианските власти са установили, че част от отнетите вещи били транспортирани по суша или море до България, където се предлагат за продажба. В тази връзка е било отправено искане за извършване на претърсване и изземване в жилища на конкретни лица, съпричастни към престъпленията - 18 граждани на България. Срещу всички тях се води наказателно производство в Италия.

На 15 юни в резултат на действията, предприети от разследващите органи у нас, са били осъществени претърсвания и изземвания на вещи от недвижими имоти, обитавани от конкретни лица в гр. Дупница, с. Джерман, гр. Сапарева баня, с. Яхиново, гр. Бургас. Освен тях са били проверени и адреси по предоставените географски координати - стопански двор в с. Калековец, област Пловдив и терен с паркинг и къщи в гр. Дупница.

Проверени са били и няколко адреса, свързани с лица, съпричастни към извършените престъпления в чужбина. За някои от тях е установено, че се намират на територията на Италия.

При извършените претърсвания на различни адреси са били открити и иззети множество вещи, предмет на престъплението - бормашини, ленти за осветление, контейнери, лебедки, бензинов тример, двигатели, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини, индукционен котлон и други. Предстои да бъде извършена идентификация на неправомерно придобитите вещи в Италия, с цел връщането им на техните собственици.

Към настоящия момент, в изпълнение на издадени Европейски заповеди за арест, в България са задържани четири лица - Р.Г. (на 24 години), Е.Ш. (на 41 години), Т.А. (на 40 години), Р.К. (на 33 години). Трима от тях, с постановление на наблюдаващия прокурор, са задържани за срок до 72 часа. Т.А. засега е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР, като предстои постановяване на 72 часа и по отношение на него.

На територията на Италия са били задържани пет лица, съпричастни към разследваното престъпление. Действията продължават под ръководството на Софийска градска прокуратура.