Престъпна група от седем души е задържана в Стара Загора.

Бандата е организирана и ръководена от 29-годишния И.Й.

Тя е извършвала пререгистриране и отчужаване на крадени луксозни автомобили, източване на ДДС и пране на пари. Групата е действала на територия на Стара Загора.

От полицията в Стара Загора уточняват, че операцията е планирана, след като разследващите служители установили, че с помощта на множество фирми и дружества - собственост и управлявани от задържаните, групата е усвоила неправомерно данъчен кредит в особено големи размери.

Престъпленията са осъществявани чрез:
префактуриране на стоки между дружествата, участващи в престъпната схема; изготвяне и използване на документи за фиктивен износ на различни стоки (гранит, автомобили, мобилни телефони и др.) към страни от ЕС; съставяне на документи с фалшиво съдържание и използването им пред данъчните органи.

Чрез деветте фирми, участвали в престъпната верига, е извършвано фиктивно закупуване на заскладена сток аот други ЮЛ (само по документи). Стоката е продавана на дребно в страната, а в същото време са съставяни неистински документи за осъществен износ към страни от ЕС.

Въз основа на документите за фиктивен износ, фирмите са съставяли VIES-декларации за осъществени вътрешнообщности доставки с невярно съдържание, в които декларирали ДДС за възстановяване.

До момента са иззети голям брой счетоводни документи и материали, доказващи престъпната дейност на групата. Сред тях са справки-декларации по ЗДДС, банкови извлечения, дневници за покупки и продажби, касови апарати, печати на фирми, фактури, актове за прихващане и възстановяване на ДДС и др.

Установено е още, че бандата се е занимавала с регистриране и отчуждаванена МПС от висок клас, които са били отнемани на територията на страни от ЕС и България.

Те придобивали крадени луксозни коли с нанесени интервенции в областта на
идентификационните номера и ги пререгистрирали ги в различни области на страната, като използвани фалщиви чуждестранни регистрационни документи.

След това са прехвърляли автомобилите между фирмите, участващи в престъпната верига, като са изписвани скъпи ремонти за увеличаване на данъчната им стойност при сключване на сделките помежду им, а впоследствие ги продавали на лица извън престъпната схема.

От домовете и офисите, ползвани от задържаните лица са иззети договори за покупко-продажба на МПС, чужди регистрационни табели и фалшиви документи за самоличност.

Установени са 23 инкриминирани автомобила, от които към момента в ОДМВР Стара Загора, Хасково и Кърджали са иззети 12 коли, от марките: "БМВ Х5"; "БМВ Х3"; "БМВ 530"; "Ауди Q7"; "Фолксваген Фаетон"; "Мерцедес"; "Тойота Ланд Круизер" и др. Средствата, придобивани от престъпната си дейност, участниците в групата са влагали в легален бизнес, поради което ще бъдат разследвани и за пране на пари.

Шестима от бандата са задържани за 72 часа. Внесено е искане за взимане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".