Специализирана полицейска операция по обезвреждане на организирана престъпна група за кражби и разкомплектоване на автомобили проведоха криминалисти от сектор "Престъпление против собствеността" в Главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" към ГДП, ОДП-Шумен, ОДП-Разград и ОДП-Бургас.

Акцията е проведена под надзора на Върховна касационна прокуратура, Окръжна прокуратура-Шумен и специално на началника на отдел "Корупция и борба с организираната престъпност" във ВКП Бойко Найденов, уточняват от пресцентъра на МВР.

Криминалистите от Националната полиция установяват, че групата се е състои от трима криминално проявени и осъждани - 35-годишния Ш.М. от Разградско, 39-годишния В.И. от Варна и 36-годишния Н.Х. от  Карнобат.

Задържаните работели по предварително уточнена схема - В.И и Ш.М. набелязвали предварително подходящите коли и в подходящия ден и час ги отмъквали.

Действали на територията на областите: Разград, Силистра, Шумен и Русе.
След това двамата откарвали возилата до  Карнобат и ги предавали на Н.Х.
Той пък ги укривал, разкомплектовал и после ги продавал на територията на Бургаска област.
Н.Х. легализирал дейността си с привиден бизнес за продажба на автомобили и авточасти втора употреба в град Карнобат.

Полицейските служители установяват, че най-често обект на престъпните посегателства ставали колите от марките "Мерцедес", "Ауди", "Фолксваген".

Криминалистите започват операцията след поредния набег на групата в Разград, когато В.И. и Ш.М. открадват автомобил "Фолксваген голф" и се отправят по познатия им маршрут към Карнобат.

В района на град Сунгурларе те са засечени и задържани в колата от служители на ОДП-Бургас.
Техният съучастник Н.Х. прави опит да укрие автомобили и части за тях, които държал в своите авто-къща, авто-морга и авто-сервиз в Карнобат, но бързата реакция на криминалистите осуетява действията му.

При извършените обиски в помещенията са открити 5 крадени коли от територията на страната.
На този етап, по намерените възли и детайли, са идентифицирани 11 автомобила, станали обект на престъпното посегателство от групата.
Полицията продължава проверката на още 28 автомобила, за които има достатъчно сериозни основания да се смята, че също са крадени.

По случая е образувано дознание в ОДП-Шумен, на тримата е наложена постоянна мярка "Задържане под стража".
Продължава работата по документиране на престъпната дейност на организираната група.