Разбиха група за незаконно производство и разпространение на тютюн за пушене.

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на четирима души за престъпната дейност. Те са задържани на 16 март в района на Казанлък при специализирана операция, проведена на територията на областите Русе, Благоевград и Стара Загора.

В стопанска сграда край казанлъшкото село Овощник е открит производствен цех на групата, оборудван с машини за нарязване на тютюн и инсталация за обработка, захранвани с ток от бензинов агрегат.

Иззети са над 770 кг нарязан тютюн, подготвен за разпространение в чували от по 10 кг, 100 кг тютюн на листа, както и 720 къса цигари. Над 600 кг от нелегалната продукция е била натоварена в пикап, задържан непосредствено, след като тръгнал за доставки на клиенти от Русе, Вълчи дол и Добрич.

Дължимият на хазната акциз на задържаната продукция е за над 117 300 лв.

Събраните доказателства сочат, че от края на 2018 г., когато групата е била сформирана, тя разпространявала около 4 тона нарязан тютюн месечно.

При претърсвания на 25 адреса в различни селища на страната са иззети 4 автомобила, лаптопи, таблет, мобилни телефони, пари, СИМ карти и ловна пушка с 38 патрона. Разпитани са десетки свидетели.

Ръководителят на престъпната група и двама от участниците са признали вината си и са дали обяснения.

Вчера трима от обвинените са били оставени за постоянно в ареста. Четвъртият привлечен към наказателна отговорност е с мярка "Парична гаранция".