При операция „Бала" е неутрализирана група, занимавала се незаконен трафик на моторни превозни средства на територията на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на МВР.

През август на летище Прат в Барселона е задържан българският гражданин Константин Балабанов от град Рила на 27 г., за когото е установено, че ръководи организирана престъпна група, съставена от български, германски, чешки и испански граждани, занимавали се с незаконен трафик на МПС на територията на Испания, Германия и България.

Операцията започва през април 2010 г., след като е засечена група, занимавала се с кражба на скъпи автомобили, фалшифициране на рами и на документите за собственост.

Автомобилите били крадени в страни от ЕС, предимно България и Испания, след което, като лизингови автомобили били откарвани в Германия. Там, чрез използване на невярна документация, били регистрирани на фиктивни фирми. Закарването на автомобилите до Германия се извършвало от „шофьори - мулета". Впоследствие автомобилите са продавани в Испания.

След продажбата, колите били обявявани за откраднати пред лизинговите компании.

Освен скъпи коли, в полезрението на групата попадала и селскостопанска и строителна техника.

В хода на операцията са задържани шестима души в испанските градове Памлона, Овиедо, Мадрид и във Франция.

За неутрализиране на дейността на престъпната група в България, в Районната прокуратура - Дупница е образувано досъдебно производство.

Направен е обиск в дома на бащата на Балабанов. Открити са незаконно притежавани 5 пушки, 3 револвера и боеприпаси с различен калибър. Намерен е и документ, пряко свързващ лидера на групата с Антон Петров - Хамстера. Става въпрос за копие на свидетелство за съдимост на името на Хамстера. Както е известно, соченият за един от групата за отвличания „Наглите" е от град Рила, където пък е съсед на Константин Балабанов, съобщава е-79.com.

Издадена е европейска заповед за арест на К.Б, на чието основание той ще бъде предаден на българските съдебни органи.