Пиратско производство и разпространение на незаконна луксозна стока, носеща известни търговски марки, е разкрито при спецоперация на служители от ГДБОП.

От шивашки фабрики в Благоевград и Дупница, и от нелегален склад в София са иззети над 750 луксозни артикула на приблизителна стойност 380 000 евро.

Разследването по незаконното производство и разпространение на луксозни стоки, носещи запазените търговски марки "Монклер", "Марина Яхтинг", "Хенри Котън", "Черути" и други е продължило повече от половин година, съобщават от агенция "Митници".

Акцията е започнала през май месец след като представители на "Индустриес СПА" - Италия, които са носители на тези търговски марки, подали сигнал, че в българското интернет - пространство се предлагат спортни якета "Монклер" без съгласието на притежателя на правата на запазената търговска марка.

Работа по сигнала започнали служители на сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП. В хода на разследването те установили, че у нас работела организирана схема за производство и разпространение на луксозните стоки.

Схемата е започвала в шивашките фабрики в Благоевград и Дупница. Там наред с редовните модели под ръководството на две жени и двама мъже се изработвали и марковите изделия.
После те били доставяни в нелегален склад в София, стопанисван от други двама мъже, откъдето се разпространявали.

Материалите по случая са докладвани на Софийска районна прокуратура, където срещу уличените в незаконната дейност е образувано досъдебно производство.