Прокуратурата е разпитала шефовете на "Трейс Груп" и на лаборатория "Пътно строителство - Трейс" във връзка с тежката катастрофа край Своге от 25 август тази година, при която загинаха 17 души, а 21 бяха ранени.
Впоследствие почина още една жена.

От пресцентъра на държавното обвинение представиха информация за осъществените до момента действия по разследването на тежкия пътен инцидент.

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге
Обновена

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

Близките могат да потърсят информация за пострадалите на тел: 02 982 50 39

За времето от 5 август досега по делото в качеството на свидетели са разпитани 15 лица.
Сред тях са и служители на дружествата, участвали в строителството на пътния участък, включително и изпълнителният директор и председателя на Надзорния съвет на "Трейс Груп Холд" АД и ръководителят на лаборатория "Пътно строителство - Трейс".

Прокуратурата е разпитала и служители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), имащи отношение към изпълнението на проекта, както и директора на Областното пътно управление за София област. Показания са дали и 5 пострадали при катастрофата души и хора, оказали помощ на ранените.

Проверяват фирмата партньор на "Трейс груп" за трагичния инцидент край Своге

Проверяват фирмата партньор на "Трейс груп" за трагичния инцидент край Своге

По непотвърдена информация тя е асфалтирала участъка

В хода на разследването са направени няколко огледа.

Извършени са нови огледи на мястото на произшествието, при които са иззети веществени доказателства, които са от значение за разследването. Разследващите са направили два допълнителни огледа в района на катастрофата, като са иззети сравнителни образци от поставената еластична ограда, мантинела. Направен е и повторен оглед на автобуса, който да установи неговото техническо състояние.

Компетентните органи са извършили и огледи на двата леки автомобила, които участваха в катастрофата.

Правят независимо разследване на катастрофата край Своге

Правят независимо разследване на катастрофата край Своге

От Института за пътна безопасност предупредили за дефекти по пътя ден преди катастрофата

По случая са назначени 5 експертизи.

1. Техническа експертиза на изрезките от асфалта. Експертизата е възложена на специализирана лаборатория, където трябва да се изследват иззетите проби от пътната настилка. Анализът трябва да установи дали асфалтовата смес от пробите отговаря на утвърдената рецепта за изготвянето на такава и на БДС за тежко и много тежко движение.

Очаква се тази експертиза да даде отговор на въпроса дали едрозърнестият минерален материал, вложен в асфалтовата смес, отговаря по устойчивост на ускорено полиране на действащия стандарт.

От прокуратурата не уточняват дали тази специализирана лаборатория се намира в страната или в чужбина.

Експерти изтъкват причините за инцидента край Своге

Експерти изтъкват причините за инцидента край Своге

Условията за безопасност не са спазени

2. Техническа експертиза на иззетите части от мантинелата. Следва да се установи дали мантинелата съответства на установените стандарти като материал, дебелина, закрепване и други показатели. Изследването е възложено на Института по металознание към БАН.

3. Физико-химическа експертиза за определяне на химичния и морфологичния състав на иззети сравнителни образци от боя от мантинелата на мястото на произшествието. Възложена е на НИК - МВР.

4. Съдебно-оценителна експертиза на всички превозни средства, участници в инцидента. Тази експертиза е възложена на вещи лица авто- експерти.

5. Строително-техническа експертиза (пътно строителство). Тази експертиза следва да даде заключение относно спазването на техническите правила и норми при изготвянето на проекта за ремонта на пътя и самото изпълнение на ремонта. Заключението ще бъде изготвено от експерт, притежаващ специалност в областта на пътното строителство.

Жители на Своге протестират, искат спешно обезопасяване на пътя

Жители на Своге протестират, искат спешно обезопасяване на пътя

Местните ще блокират движението по пътя

Разследващите органи са изискали и редица нови документи, относими към предмета на разследването.
Такава документация е изискана от пътната агенция, от фирмата изпълнител на ремонтните дейности "Трейс груп Холд" АД, от Българския институт по стандартизация и от лечебните заведения, където се провежда лечението на пострадалите от произшествието.

Документи са търсени и от фирмата "Мотт Мак Доналд България" ООД във връзка с делегирани от възложителя по договора права и задължения и уточняване обхвата на консултантските услуги.

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки
Обновена

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки

Като акт на морална и политическа отговорност