Депутатите приеха окончателно закона за правната помощ. С него се цели постигането на по-висока ефективност на процедурите за предоставяне на правната помощ и изпълнение на препоръките на Европейската комисия за подобряване на достъпа на гражданите до правосъдие.

Предвижда се предоставянето на правна помощ в извънсъдебни производства и в процедури за извънсъдебно решаване на спорове, разширява се кръга от лицата със специфичен профил, имащи достъп до системата за правна помощ и се освобождават гражданите от заплащане на съдебни такси и разноски по граждански, административни и наказателни производства, когато им е предоставена правна помощ.

С приемането на законодателните промени гражданите ще могат да ползват правна помощ пред извънсъдебни органи и в извънсъдебни процедури. Предвижда се възможността за ползване на правната помощ в административнонаказателни производства, в производства по издаване и оспорване на индивидуален административен акт по административен ред, в производства пред арбитраж и в процедура по медиация. С предложението се цели намаляване на съдебните производства и предоставянето на допълнителен инструмент за защита правата на гражданите.

С проекта на закон се разширява кръгът от лицата с осигурен достъп до правна помощ, като към правоимащите се добавят лица с физически и ментални увреждания, лица, чието запрещение се иска, или лица, поставени под запрещение. Достъпът до правна помощ се предоставя и на хора, търсещи или получили международна закрила, както и на лица ползващи се от временна закрила. В изпълнение на разпоредбите на Хагската конвенция към предметния обхват на закона се включват и лицата, които имат право на издръжка, без да се взема предвид възрастта на молителя към момента на подаване на молбата.

Правната и социалната помощ стават по-достъпни

Правната и социалната помощ стават по-достъпни

Това предвиждат приетите от правителството законодателни промени

С цел облекчаване на условията за достъп до правосъдие се предвижда възможността да бъдат освобождавани страните по определени категории дела, както от задължението за внасяне на такси, така и от задължението за внасяне на съдебни разноски, когато им е предоставена правна помощ.

Законопроектът прецизира органите, предоставящи правна помощ, урежда основанията за лишаване и прекратяване на предоставена правна помощ, както и създава правила за противодействие на злоупотребата с това право от страна на недобросъвестни лица. С предложените изменения се подобряват разпоредбите на закона относно реда, основанията и органите, които могат да поискат замяната и освобождаването на назначен адвокат и се привеждат действащите разпоредби в съответствие със Закона за администрацията, Закона за убежището и бежанците и други нормативни актове.

Предлага се увеличаване на размера на възнаграждението на членовете на Националното бюро за правна помощ и повишаване на размера на възнаграждението, което се изплаща на адвокатските съвети за осъществената от тях дейност по администриране на правната помощ.