Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo след акцията на органите в четвъртък - на нейната дейност и финансовите потоци. Това обяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов в студиото на Нова телевизия.

"Необходим е много сериозен и прецизен финансово-разузнавателен анализ. Именно той ще бъде възложен на тази - една от най-големите, световни компании, които се занимават с подобни разследвания. Имат изключително богат опит и авторитет", допълни той. Няколко пъти Сарафов повтори, че дейността на самата фирма е изключително сложна, затова е и сложно разкриването на престъпленията. За това се изискват специални познания, особено техонологични, затова и българските разследващи органи ще потърсят съдействие от чужбина. За криптовалутите няма и регулация в нашата страна, призна Борислав Сарафов, но не влезе в обяснение на каква база тогава ще се разследват престъпления у нас.

На въпрос дали от чужди и партньорски служби сме получили информация за случая, Сарафов потвърди това, макар и да не посочи конкретна служба. Освен информация са получили и софтуер, с който да работят. По-късно в разговора заяви обаче, че разследването работи тясно и разчита на сътрудничеството на Британската национална агенция за борба с престъпността.

Борислав Сарафов предупреди, че самото разследване ще продължи не малко време.

Хампарцумян: Крипто не е банка, не е и валута

Хампарцумян: Крипто не е банка, не е и валута

Не е достатъчна регулацията на пазара за криптовалута според Павел Георгиев и Димитър Ганчев

Четирима души са с обвинения във връзка със схемата, двама се издирват. Разследващите имат информацията, че не са в страната, макар че справката в граничния контрол показва, че те не са напускали пределите на България.

Те може да са навсякъде по света, изготвят се международни поръчки, ще ги търсим, увери Сарафов и коментира профила им: "Това са граждани на света, светът е малък за тях. Имат възможности да пътуват, разполагат с жилища по целия свят."

Борислав Сарафов очерта профила и на обвинените, които заемали ръководни позиции в компанията: "Високоинтелигентни, изключително образовани - в най-реномираните и престижни световни университети, знаят по няколко езика. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Това не са наркодилърите от "Обеля", а наистина едни от най-високоинтелигентните хора."

Задържани са 4 души след спецакцията в Nexo, разполагат с имоти на Бахамите и Карибските острови

Задържани са 4 души след спецакцията в Nexo, разполагат с имоти на Бахамите и Карибските острови

Двама души са обявени за издирване

Сарафов увери още, че в разследването няма нищо политическо, "работим стриктно само по доказателствата" - справки, извлечения, разпити включително на анонимни свидетели и такива под защита. С аргумент да не се изнася конкретика от рамките на разследването, шефът на НСлС отказа да коментира срещата в Министерство на финансите, за която бе намекнато вчера на брифинга.

Също така не искал да влиза и в политически дискусии, въпреки че "политиката винаги се намесва в разследване, особено когато то я засяга". Заяви обаче, че даренията, които са правени към "Демократична България" не са предмет на разследването. Ако има отношение към престъпна дейност обаче, това "ще стане и всеки ще бъде разпитан".

Nexo ще отговори в съда и на обвиненията, и на инсинуациите

Nexo ще отговори в съда и на обвиненията, и на инсинуациите

Смятат действията на прокуратурата за политически мотивирани и некомпетентни

Припомняме, че в парламента от ГЕРБ поискаха проверка за финансиране на лица от Nexo на политическата формация "Продължаваме промяната". Депутатът от ПП Настимир Ананиев заяви, че ще заведе искове за всички клевети.