Прокуратурата във Варна започна досъдебно производство за приготовление за палеж на религиозен храм.

Вчера, 23 юни, по време на мониторинг със специализирани софтуерни програми, чрез които се осъществява контрол на различни мрежи, е било засечено съобщение на потребител от българското интернет пространство, в което се съдържала информация за подготвян палеж на религиозен храм.

Незабавно били предприети действия по локализиране на източника на съобщението, в резултат на които бил установен неговият автор - непълнолетно момче от Варна. От дома му са иззети компютърна конфигурация и мобилен телефон.

Работата по случая продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в града. На младия варненец е повдигнато обвинение за извършеното деяние.

Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист

Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист

16-годишният пловдивчанин доброволно приел исляма

При разследването станало ясно, че момчето членува в над 100 групи с радикални интереси, което обуславя задължителна задълбочена проверка по тази линия на досъдебното производство.

Припомняме, подобен случай с предполагаемо радикализиран ученик имаше и през 2019 г. На 8 юни същата година стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Тогавашният премиер Бойко Борисов коментира, че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в Сарафово.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. Причината беше, че информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Терористите от ДАЕШ с месеци "обработвали" 16-годишния да удари в Пловдив

Имал знаме на "Ислямска държава", пращали му клипове