16-годишният младеж, хванат да подготвя бомба за терористичен акт в Пловдив, доброволно е приел исляма. Вербовчикът му е от държава в Северна Африка. Това стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред медиите след участието му в заседанието на ресорната парламентарна комисия, където той представи отчета на прокуратурата.

Вербовчикът е от арабски произход. Установен е целият контакт, установено е стъпаловидното градиране на вербуването, обясни обвинител номер едно. Комуникацията е ставала през Интернет. А за момчето е категоричен: "Това не е терорист.". 

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив
Обновена

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив

За първи път у нас е предотвратен терористичен акт

Случаят обаче бил класически пример за това, за което досега само сме чували и чели. Цялата комуникация разкрива как става вербуването. Първа стъпка е въвеждане в ценностите на исляма. Традиционният ислям, мирният ислям е много мирна, много отдадена религия, поясни Сотир Цацаров.

Започнало се е с основните стълбове на исляма. Стигнало се до един момент, в който детето само решава да приеме исляма. Не го е направил канонически. Следващата стъпка показва какво е задължението на всеки истински мюсюлманин. То градира от това да твори добрини всеки ден, до това да унищожава неверниците, разкри още главният прокурор. 

Съдът остави при семейството му радикализирания младеж от Пловдив

Съдът остави при семейството му радикализирания младеж от Пловдив

Той ще бъде под надзор на инспектор от педагогическа стая

След това се е започнало с изпращането на клипове, на които първоначалната реакция на детето е била отвращение и уплаха. След това са му изпращани послания, че един истински мюсюлманин трябва да унищожи поне един неверник. Следват инструкции за бомбата.

Това момче не е и не може да бъде терорист, поясни още Сотир Цацаров. Неговото поведение и откритите вещества са резултат на целенасочено влияние, каза той. Според детето едва ли е щяло да тръгне да осъществява терористичен акт с пълното съзнание на истински терорист. Но ние не бихме могли да знаем каква ще е следващата стъпка, изтъкна главния прокурор. Не е ясен какъв би бил отговорът на детето на последното искане, по думите му.

Семейството на детето е с ценности, с грижа за децата и с добро материално положение. Изповядва християнските ценности, но имало данни в миналото в рода си да са имали роднина, който изповядва мюсюлманската религия. Това обаче, по мнението на Цацаров, нямало отношение към случая.

Облъчването започвало много разумно и много целенасочено. Едва след като се приемат ценности на исляма, се преминава към следващото ниво на вербуване. Въпросът е ще издържи ли детската психика на тази финална инструкция: "тази смес с пирони иди и я постави някъде", смята обвинител номер едно.

АЕЖ: Ученикът от Пловдив не е бил защитен от държавата

АЕЖ: Ученикът от Пловдив не е бил защитен от държавата

Асоциацията призова за санкции към медията, разкрила самоличността на детето

Много трудно би могло да се установи дали други деца са били подложени на подобно влияние. Няма как да се направи пълен мониторинг върху цялата интернет комуникация. Цацаров е доволен, че дейността е прекратена навреме и е предотвратена възможността детето да мине на следващото стъпало.

Разпоредбите на закона ще бъдат приложени, според уверението му. И още нещо стана ясно - в един етап родителите на детето разбрали с какво се занимава. Видели и подготвяните вещества за бомбата. Експертите от СОБТ са категорични, че е имало пълна готовност за самоделно взривно устройство.

ДАЗД: Нарушени са правата на ученика, вербуван от джихадисти

ДАЗД: Нарушени са правата на ученика, вербуван от джихадисти

Проверяват за нарушение на Закона за закрила на детето

Припомняме, на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пък изтъкна, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. Причината беше, че информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че службите не са виновни за теча на информация. Борисов заяви още и че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в Сарафово.