Днес пред Военноапелативния съд бе представена допълнителна експертиза за смъртта на Ангел Димитров - Чората, съобщава БиТиВи.

Според нея е възможно той да е починал от задушаване, причинено от позата, в която е бил поставен при задържането си.

Самото поставяне обаче не е достатъчно за настъпване на смъртта му, смятат експертите.

Според тях позата трябва да се съчетае с много други фактори, като увреждания на организма, причинени от употреба на наркотици и заболявания или от притискане на тялото. Експертите са извадили част от заключенията си от експерименти, проведени върху животни, стана ясно още.

Според вещите лица по тялото на Димитров не са открити травми, които категорично да говорят, че са причинени от притискане по време на ареста. Също така, според тях, ако Димитров е бил удрян по време на задържането си това може да доведе до специфично състояние на стрес, което уврежда целия организъм.

Експертите не отговориха категорично на въпроса дали гърчове на Ангел Димитров, причинени от задушаване, могат да бъдат сбъркани с буйстване. 

Припомняме, Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Подсъдими по делото са майор Мирослав Писов, който вече бе осъден на 18 години лишаване от свобода, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски, които бяха осъдени на по 16 години затвор.

Процесът е вече връщан няколко пъти от Върховния касационен съд за доразглеждане.