Ден след като бившият директор на Фонд „Земеделие" Асен Друмев и неговата адвокатка Дария Пенкова обвиниха съдията от СГС Иван Стойчев, че е прочел предварително произнесена от шефа му присъда, магистратът отговаря с гневно писмо, цитирано от БНР.

Припомняме, бившият изпълнителен директор Асен Друмев беше осъден на 4 години затвор за две сделки по САПАРД, ощетили, според съда, европейския и националния бюджет с близо 48 милиона лева.

С днешното си изказване съдия Стойчев се дистанцира от казаното от шефа му Георги Колев и пита какво предлага Дария Пенкова на клиента си - правни знания и професионализъм или обикновено нахалство и плитки интриги.

Той декларира, че е може би последният съдия в СГС, който би докладвал предварително под каквато и да било форма решенията си на председателя на съда.
Иван Стойчев не изключва ефективната присъда на Асен Друмев да причини връщането на европари, но е категоричен:

"Не считам, че това е проблемът на България. Истински проблем би било, ако съдът умишлено си затвори очите за реални нередности, само защото не са били забелязани от органите на ЕС. Така той би дал поредното доказателство, че България гледа на представеното й финансиране като на чужди пари, които трябва да бъдат взети на всяка цена, и които можем да върнем само, ако ни хванат."