Шестима роднини на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза са категорични, че никога не са смятали рилските гори за своя собственост или за собственост на свой праводател, пише "24 часа".

Става дума за поземлени имоти, част от 16 500 дка рилски гори, по делото в Софийския окръжен съд. Те са херцози от рода Фон Вюртемберг и наследници на цар Фердинанд.
Страните подписаха спогодба, според която делото срещу наследниците Вюртемберг е прекратено.

Адвокатът на държавата: "Царските имоти" винаги са били държавни

Адвокатът на държавата: "Царските имоти" винаги са били държавни

Останалите 8 наследници на Фердинанд признаха правата на държавата

Магистратите одобриха спогодба между министъра на земеделието Румен Порожанов и ответниците Патрик Франсис Александър дьо ла Лан Мирлес, херцог Александер фон Вюртемберг, херцог Ойген фон Вюртемберг, херцог Фердинанд фон Вюртемберг, херцогиня Софи Едокси Мария Луиз, Франсоа Жорж Мари Люс-Байи. Шестимата живеят в Западна Европа.

Искът на държавата България срещу тях е за 16 поземлени имота, връщани през 2000-2003 г. от общинската поземлена служба в Самоков.

Припомняме, Симеон Сакскобургготски беше премиер в периода 2001-2005 г. Той е син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска и брат на Мария Луиза Българска.

В спогодбата пише, че херцозите никога не са смятали горите за своя собственост или за собственост на свой праводател.

Шестимата роднини на Сакскобургготски декларират, че не са получавали доходи от горите и че не са целели да пречат на държавата да упражнява правото си на собственост. Роднините на Симеон никога не са встъпвали и във владение на имотите.

С тази спогодбата делото срещу Вюртемберг бе прекратено. И те, и държавата уверяват, че оттук нататък няма да търсят едни от други обезщетения, неустойки, вреди или пропуснати ползи.

Този развой на делото 8 г. след началото на съдебната процедура не слага край на процеса, защото съдът не е задължен да реши, че горите са собственост на държавата.

Делото продължава с другите ответници Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза и дружествата "Агротуризъм", "Бороспорт", "Хастигс", на които бившите монарси са продавали земи.

Засега държавата окончателно спечели две дела срещу Сакскобургготски (за резиденциите в Саръгьол и Ситняково).

Продължава разглеждането на делата за дворците "Царска Бистрица" и "Врана".

Припомняме, със заповед на столичния кмет Стефан Софиянски през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок.

На 18 юли 2018 г. Сакскобургготски загуби дело за 1414 дка от стопанството край двореца "Врана", които остават във владението на държавата. Съдът обаче приема, че имотът е придобит от интендантството, което е държавна институция и е държавен.

Апелативният съд приема, че през 1946 г., когато имението "Врана" е било отнето от Сакскобургготски, майка му и сестра му, те всъщност не са били собственици.

На 23 август магистратите от Софийския градски съд решиха, че дворецът "Врана" е на държавата, а не на българската царска династия.

До момента държавата е спечелила окончателно делата за имението "Кричим", хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Още не са приключили съдебните спорове за двореца "Царска Бистрица" и 16 000 дка рилски гори.

Много преди бившият монарх Симеон Сакскобургготски да стане премиер на България (24 юли 2001 г. - 17 август 2005 г.), в интервю той заяви, че няма имотни претенции към държавата.