Районният инспектор е фундамент на националната сигурност. Това заяви Румен Миланов, бивш директор на НСБОП и на БОРКОР пред bTV в коментар за охраната на малките населени места в страната. Няма държави със силна национална сигурност и слаб районен полицейски инспектор, смята той.

Никой не става голям престъпник от раз, големите престъпници започват от дребните нарушения, категоричен е Миланов.

Според него е правилно районните управления да се отчитат пред обществото - колко престъпления са разкрити, посочи още експертът. По думите му е важно да се реши как ще се контролират населените места с частни охранителни фирми. "Основен проблем е контактът на полицая с гражданина. Полицаят се обучава 6 месеца и започва да става такъв след 1-2 години. Сега ще назначим едни хора - пенсионери, и ще искаме ефективност", каза Миланов.

Как ще се събира информацията за престъпния контингент по селата, запита той. Според него е важно как ще се събира и предава информацията за престъпния контингент и субективните отношения между кмет и охрана. Няма ли да има субективни отношения между охранителна фирма и кмет - да изпълняват и други задачи, запита бившият шеф на спецполицаите.

"Не може да сравним полицая с охранителя", категоричен бе Миланов. Как ще осъществим контрол върху населените места от частни фирми, запита реторично той.

Припомняме, след като на 2 март 2018 г. пловдивски лекар застреля мъж, влязъл в гаража му, в обществото имаше няколко протеста с искане за разширяване възможността за неизбежна самоотбрана и промени в Наказателния кодекс.
На заседание на Министерския съвет от 7 март премиерът Бойко Борисов нареди на вътрешния министър Валентин Радев и на правосъдния Цецка Цачева да прецизират текстовете за неизбежна отбрана.

Според Миланов трябва да се увеличи полицейското покритие. Преди да стане това е важно да се изчистят функциите на районните инспектори. По думите му, тези инспектори "ги ползваме за всичко".

Припомняме, на 19 март 2018 г. премиерът Бойко Борисов поиска администрацията да бъде по-ангажирана със състоянието на пътищата. Той нареди да има камери и полицаи във всяко село.

"Като си счупиш джантата и пукнеш гумата - да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през ума, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва - всички ги изкарвате навън и докато не се поправи - стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", отсече премиерът тогава.

Ден по-късно се оказа, че няма как до всяка дупка да бъде поставен полицай или чиновник. "Няма как на всяка дупка да има полицай. Но навсякъде ще дадем предписания", заяви вътрешният министър Валентин Радев в Плевен.

Бившият шеф на НСБОП препоръча кварталните инспектори да имат автомобили - да са по-мобилни. "Искат се средства, да. Ако е важен проблем защо тогава не изтеглим 1 милиард и по 5-6 млн. всяка година да даваме за сигурност", предложи Миланов.

В сделката ЧЕЗ и продавач, и купувач не трябва да се отчитат, смята Караниколов

В сделката ЧЕЗ и продавач, и купувач не трябва да се отчитат, смята Караниколов

Няма законов механизъм да наложи каквото и да е поведение на "Инерком", коментира Пламен Христов от Воля

За Румен Миланов сделката за ЧЕЗ определено е заплаха за националната сигурност. Електроснабдяването е от значение за националната сигурност. Някой задавал ли си е въпроса колко информация се получава през електроконсумацията, запита Миланов.

Според него е пълен абсурд държавата да не е имала информация за тази основна сделка между две частни фирми.