МВР е потърсило съдействие от руските специални служби за установяване на авторите на бомбената заплаха в Банско.

Това съобщи главен комисар Валентин Петров, директор на националната служба "Полиция", цитиран от БТА.

Руските служби трябва да ни помогнат за идентифициране на адрес, тъй като съобщението за бомбената заплаха преминава през руски сървъри, обясни Петров. Това е само фрагмент от общото издирване, уточни той.

В момента е създадена необходимата организация в района на Банско, прави се опит лавината да бъде задвижена с контролиран взрив, каза Петров.
Вече са направени първите 6 изстрела със снаряди с по-нисък заряд, но са били неуспешни.
От Министерството на отбраната сега разполагат там по-сериозни оръжия - гаубици, с които ще се опитат да задвижат лавината, добави той.

ВАЖНО
Концесионерите на съоръженията и пистите в Банско са готови утре да подновят работата им. Затворен ще остане единствено участъкът в съседство с Палашница. Опитите за контролирано взривяване на лавината приключиха само със свличане на снежна маса, но не и на лавина. След изстреляните 5 артилерийски снаряда с обсег 15 метра всеки експертите коментират, че ако в района е имало поставени взривни устройства, както се твърди в заплахата, то те биха се задействали от снарядите.

Припомняме обаче по-рано днес експерти коментираха, че опитите ще бъдат неуспешни, тъй като липсва достатъчно сняг по върховете.
На местото са и седем спасители с алпинистка подготовка.
Заедно с тях е и началник отдел "Управление на кризи" в Национална служба "Гражданска защита" Иван Зъздров.
Алпинистите от МДПБА ще се намесят при необходимост от спасителни операции след взривяването.

Главен комисар Петров каза, че няма никаква опасност за туристите, районът е отцепен, ангажирани са всички институции, които имат отношение към проблема - ОДП-Благоевград, Министерството на отбраната, сили на "Гражданска защита", Планинската спасителна служба, представители на националния парк "Пирин".

"Всяка институция има ангажименти в решаването на проблема, нашите ангажименти са свързани преди всичко с отцепване на района и осигуряване безопасността на гражданите", допълни главен комисар Петров.

Той не се ангажира кога от МО ще успеят да взривят лавината, но изрази надежда това да стане в максимално кратко време.
Директорът на полицията каза, че снегът е дълбок, фронтът на лавината е доста голям и преди да е осигурен достъп за експертите от ДОТИ, за да могат надеждно да извършат проверка на района, едва ли някой разумен човек би си позволил да твърди, че там няма взривни устройства.

Припомняме, сигналът за бомба дойде преди два дни, когато в писмо, изпратено до екологичното министерство бе предупредено за поставен взрив по склона Палашица.
Веднага районът бе отцепен, ски съоръженията спрени и започнаха издирвателни дейности.
Те обаче вчера бяха прекратени заради лавинната опасност.