През месец януари 2024 г. МВР и прокуратурата са организирали близо 1000 акции срещу наркоразпространението и нелегалната миграция. Това показват данни на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията за този тип престъпност, съобщават от прокуратурата.

За периода 1-31 януари 2024 г. досъдебните производства за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества са 589. Проведени са 501 специализирани акции, при които са задържани 693 лица.

Операциите по линията на нелегалната миграция през януари са 452 на брой. При тях са задържани 211 мигранти, граждани на трите страни. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция през януари т.г. са 139.

Сред характерните случаи е досъдебно производство, свързано с пресичане на дейността на лица, разпространяващи наркотични вещества в с. Войводиново, общ. Пловдив, по което са иззети близо 20 кг кокаин. В периода 1-31 януари 2024 г. са разкрити 8 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества, сред тях лаборатория в гр. Варна, в която са открити близо 700 растения и около 20 кг готова продукция.

При една от специализираните полицейски операции срещу нелегалната миграция е неутрализиран канал за трафик на мигранти от турската към румънската граница. При проведените процесуално-следствени действия са открити и иззети мобилни телефони, пистолет и боеприпаси, прибор за нощно виждане, радиостанция, прожектор и други предмети, които имат отношение към престъпната дейност. Иззети са и превозни средства, с които са транспортирани мигрантите. Задържани са шест лица.

През януари 2024 г. са постановени и влезли в сила 286 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 148 съдебни акта за незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната (престъпления по чл. 279, 280 и 281 от НК).

С над 1100 акции МВР и прокуратурата ловили мигранти и дрога през ноември

С над 1100 акции МВР и прокуратурата ловили мигранти и дрога през ноември

Образувани са 819 досъдебни производства