Денонощен патрул ще охранява реда в района на Женския пазар в столицата. Това каза пред журналисти в Министерски съвет кметът на София Йорданка Фандъкова, след като присъства на редовното правителствено заседание.

Следим много внимателно ситуацията с бежанците”, увери столичният кмет и изтъкна, че вече е изградена система за видеонаблюдение.

Припомняме, че вчера Йорданка Фандъкова и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова са посетили Центъра за видеонаблюдение в столицата.

„Запознах я с възможностите за видеонаблюдение”, заяви Фандъкова. Тя уточни, че във връзка със зачестилите инциденти в този район отново е поискала да бъдат разположени постоянни патрули в района.

„За мен е важно гражданите да са по-спокойни и затова г-жа Бъчварова пое ангажимент от днес да има постоянни патрули в този район. Очаквам и преди малко разговарях с колеги от министерството от тази вечер или от утре да има и пост на жандармерията, за да може преминаващите граждани да са спокойни", увери столичният градоначалник. 

Освен това от Столична община внимателно следят зоните, в които се съсредоточават събирания на хора, тъй като такива места са рискови. „Хората са притеснени в такива зони и затова лично искам промяна в тази ситуация. Благодарна съм на колегите от МВР и СДВР, че поеха веднага ангажимента”, каза още Фандъкова.

Тя изтъкна още, че е разпоредила патрули на Общинска полиция също да бъдат на място през деня и да правят обходи от бул. „Мария Луиза" до площад „Бански".

Кметът Фандъкова разказа още, че вчера по време на представянето пред вътрешния министър на системата за видеонаблюдение са станали свидетели на подобно събиране на малка група бежанци и в реално време са видели проверката, извършена от полицията на документите им. „Оказа се, че нямат проблеми с документите, но така или иначе това е превенция", коментира Фандъкова.

Освен денонощен патрул на полицията на Женския пазар, обходи от страна на Общинска полиция, по предложение на столичния кмет сили на жандармерията ще бъдат разположени в най-рисковата част на бул. „Мария Луиза".