Не сме съгласни с промените в Конституцията. Това каза Преслава Петкова, председател на Камарата на следователите пред БНТ.

Още през есента магистратската общност изрази становище срещу измененията на Основния закон.

Виждаме политическо овладяване на прокуратурата, изтъкна тя. Всяко отнемане на правомощия обезличава властите, според нея. Кадруването в съдебната система трябва да е от магистратите, по мнението ѝ, като парламентът не трябва да може да се меси. Тя вярва в интегритета на магистратите.

Трябва да търсим обективната истина, коментира Петкова за влиянието на Нотариуса в съдебната система.

В Конституцията се съзира овладяване и това няма да е в интерес на обществото, защото политическата бухалка ще е налице, заяви Преслава Петкова.

Надявам се да бъдем чути този път, подчерта тя.

Прокурори, следователи, съдии: Съдебната реформа се оказа подмяна и приватизация

Прокурори, следователи, съдии: Съдебната реформа се оказа подмяна и приватизация

Конституционните промени - пагубни за съдебната власт

Пред Нова телевизия Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България заяви, че съдебната реформа трябва да бъде усъвършенствана.

С промените в Конституцията прокуратурата беше поставена под пълен контрол на силните политически, изтъкна той и предупреди, че зависима прокуратура няма как да изпълнява функциите си.

Андрей Георгиев, член на УС на Съюза на съдиите в България, пък отбеляза, че от няколко години се развиват тези за независимост на прокуратурата.

"Ние нямаме нищо против да има независимост на прокурорите. Въпросът е как тази независимост върви системно. Прокуратурата в България е организирана като йерархична организация и това има своя смисъл. Проблемът е как да организираме нещата, така че главният прокурор да има възможност да следи правилното методическо провеждане на разследването, но да не може да налага персонални решения в съдебната система", поясни той.

Прокурорите видяха поход срещу професията си и в Закона за адвокатурата

Прокурорите видяха поход срещу професията си и в Закона за адвокатурата

Дискриминирали ги от съдиите